Hästägartips
11 april 2017 13:00
Ridsportplus

Det nyfödda fölet – sundhetstecken och varningssignaler

Fölspecialisten Gaby van Galen Verwilghen var på Sverigebesök i förra veckan. Ridsports Ingrid Andersson var på plats för att ta del av alla initierade tips. Här delar hon med sig av en gedigen checklista för den som vill ta emot ett föl väl förberedd.

Det nyfödda fölet – sundhetstecken och varningssignaler
LottaPictures AB

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På Ugglarps Gård Hästkliniken i Ängelholm var det föl-tema i torsdags. Kliniken ordnade en förelsäning med den biträdande professorn och dubbla europaspecialisten Gaby van Galen Verwilghen,  som delade med sig av sin kunskap om nyfödda föl och deras signaler.
    Gaby van Galen Verwilghen är den första veterinär i Skandinavien som blivit Europaspecialist i akutsjukvård för häst. Sedan tidigare innehar hon motsvarande titel i intermedicin. Hon är verksam vid Veterinärhögskolan i Köpenhamn och Ugglarps Gård Hästkliniken, Ängelholm.
    Van Galen Verwilghen gick igenom de stadier under fölets första tid i livet där man som uppfödare bör vara extra vaksam.


    Lyftat huvud och frambenen framför sig, fölet signalerar att det försöker resa sig. Foto: Lotta Gyllensten

    • Direkt efter förlossningen – navelvård och dihjälp
    Strax efter förlossningen  sig ett friskt föl i bröstläge med lyftat huvud och frambenen framför sig, så att det kan resa sig. I normalfallet slickar stoet fölet och allt eftersom den lilla fölkroppen kommer igång, får den impulsen att vilja resa sig och söka efter mjölk. För stoägaren finns här två viktiga saker att hjälpa till med; att desinficera naveln och kontrollera att fölet får i sig råmjölk.
    – God navelvård är det första man bör tänka på. Om inte förr, brukar navelsträngen gå av när fölet reser sig. Navelstumpen tvättas rikligt med klorhexidin. Använd engångshandskar, god handhygien är a och o, förklarade van Galen Verwilghen.

    När fölet rest sig och börjar få kontroll på de långa benen, är råmjölk nästa viktiga punkt.
    – Det kan ta en stund innan fölet hittar rätt och kommer på att det måste vinkla huvudet för att få tag i en spene och låta tungan forma en tratt runt den. Råmjölken är livsviktig för föl, eftersom den innehåller antikroppar som skyddar fölet innan det hunnit bilda egna.
    En stund efter fölning brukar även stoet få sammandragningar som gör att efterbörden krystas ut.

    – Jag har satt upp två checklistor, som vägledning för stoägare. Först har vi 1-2-3. Om detta stämmer är allt normalt:
    1. Fölet ska stå inom en timme
    2. Dia inom två timmar
    3. Efterbörden gått inom tre timmar

    – Sedan har vi 2-4-6, som visar när man bör rådgöra med veterinär:
    2. Om fölet inte står upp inom två timmar
    4. Inte har diat inom fyra timmar
    6. Efterbörden inte har släppt efter sex timmar.


    Upp med dig. Om fölet inte står inom två timmar efter förlossingen så kan det vara tecken på att något är galet. Foto: Lars-Åke Söderholm

    • Börjar fölet bajsa och kissa?
    När fölet diat några gånger bajsar det i regel ut det svarta tarmbecket, mekonium.  Det är den avföring som fölet samlat i tarmarna under fostertiden. Det brukar avgå mellan en och fyra timmar efter födseln, men man behöver inte vara orolig om det dröjer upp till 12 timmar. Samtidigt ska man veta att det kan vara mycket svårt att upptäcka de små klumparna i boxen, så det är fölets uppförande man kan behöva titta på. Står fölet ofta och krystar utan att det kommer något, kan det behöva hjälp av ett milt laxermedel, vilket finns receptfritt på apotek.
    Fölet bör kissa inom tolv timmar, men inte heller här behöver man vara bekymrad om det dröjer upp till 24 timmar.
    – Däremot är det bra att ha koll på hur fölet kissar. Om det kommer en stråle ur naveln också är något fel.

    Om någonting verkar onormalt

    Om ett föl inte är riktigt piggt och normalt och uppför sig som beskrivet ovan bör man:
    • Titta på slemhinnorna i munnen. De bör vara rosa, inte grå.
    • Kontrollera pulsen som hos nyfödda föl ligger över 60 slag/minut (80-150 slag/min).
    • Killa det på örat och röra vid näsborrarna. Fölet ska reagera med att röra örat eller skaka på huvudet samt grimasera när man rör vid näsborrarna.
    • Titta på fölets hållning. Det ska ligga upp på bröstet, inte som en slapp hög.
    • Kontrollera andningen. Den bör vara över 30 andetag per minut (30-40) och fölet ska kunna gnägga.
    • Allt hos föl är högre och snabbare än hos vuxna hästar: kroppstemperatur, puls och andningsfrekvens. Om det närmar sig de vuxna hästarnas värden är det inte bra.

    Varningstecken de första dygnen
    Även om allt är normalt, fölet har diat och fått i sig råmjölk, tarmbecket har gått och efterbörden släppt hos stoet, bör man ha lite extra koll de första dygnen. Försök att iaktta utan att störa. För ett normalt föl består livet av att dia, kissa, bajsa, galoppera lite i boxen och att sova.
    Ett normalt föl sover mycket men vaknar mellan tre och sju gånger i timmen. Om fölet sover flera timmar eller somnar stående när man gör något med det, är det ett varningstecken.

    Tänk efter före
    Om fölet är svagt kan stallets veterinär genom ett blodprov kontrollera halten antikroppar. När det gäller mycket svaga eller sjuka föl är det mycket viktigt att tänka igenom fölets framtid.
    Vid större veterinära insatser för sjuka föl gäller allt eller inget. Halvhjärtade beslut faller inte väl ut. Stoägaren måste redan i förväg tänka igenom om fölet ”bara” ska överleva eller om det ska bli en presterande häst? Sådana beslut är fruktansvärt svåra att ta under press när fölet är fött.
    Kontrollera också den ekonomiska sidan av saken.  Ett svagt föl kräver intensivvård som snabbt kan bli mycket dyr. Så det gäller att veta vad man kan satsa och om fölet ingår i stoets försäkring och med hur mycket.

     

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden