Hästägartips
12 april 2017 19:00
Ridsportplus

Så minskar du risken för foderrelaterade problem

Modern hästhållning innehåller flera företeelser som vi ännu inte vet de långsiktiga effekterna av.
Antalet foderrelaterade problem hos hästarna ökar, men det finns knep för att undvika dem.

Så minskar du risken för foderrelaterade problem
Hästar är gjorda för att leva i flock, röra på sig och söka föda. I dag går många hästar ensamma i hagen under ganska kort tid och behöver inte röra sig för att få mat. (Hästen på bilden har inget samband med artikeln.)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den moderna hästens biologiska förutsättningar är desamma som hos vilda hästar. De är starkt motiverade att äta, att ströva omkring och leta efter föda under större delen av dygnet. Hästen är byggd för att röra sig mycket. Även betningen sker under konstant rörelse.

    Optimal hästhållning innebär att försöka efterlikna detta så mycket som möjligt.

    Ett sätt att förlänga ättiden är att använda småmaskiga nät till grovfodret. För- och nackdelar med dem tas upp i en separat artikel (länk).

    Kan stå stilla och äta

    Det bör observeras att även om ättiden förlängs på detta sätt, blir tiden för födosök lika kort som tidigare. Oftast behöver hästen inte förflytta sig många meter in i hagen för att få foder för hela dagen. Den kan stå stilla och äta, vilket ska jämföras med en frilevande häst som kan förflytta sig flera mil varje dygn.

    Många hästar står en och en i ganska små hagar, särskilt i inackorderingsstall, då ägarna inte vågar låta hästarna gå tillsammans i en hage av rädsla för skador. Men det finns flera nordiska forskningsrapporter som visar att skaderisken för grupphållna hästar inte blir förhöjd om det finns tillräckligt stor areal och gruppen inte ständigt förändras. De gånger det uppstår bråk är det kring utfodringsplatserna, vilket går att bygga bort.

    Dålig kondition

    Ryttare överskattar ofta det arbete hästen utför. Detta framkom bland annat när hästansvarige på en ridskola berättade att nya hästar inköpta från privatpersoner inte ens har kondition nog för att gå en lektionstimme. Om en sådan häst utfodras som om den arbetar hårt, kan det bli störningar i mage och tarm.

    Ensilage/hösilage har blivit ett vanligt grovfoder till häst och är positivt för hästar med känsliga luftvägar. Samtidigt har många hästar reagerat med att bli lösa i magen. Så kallad tvåfasindelad träck, med en fast fas och en vätskefas, är inte helt ovanligt. Det är inte känt om detta ökar risken för kolik eller andra problem, men det pågår en större studie vid SLU kring detta.

    Uppmuntra till rörelse

    Det kommer nya kraftfoderblandningar, som det kan vara tveksamt om hästarna verkligen behöver.

    Det finns fortfarande mycket att göra för att erbjuda hästarna ett liv som inte bara är halvbra. Tänk igenom vad som kan förbättras i stallets rutiner och försök ordna en miljö som uppmuntrar hästen till att röra sig mycket.

    Källor: Studierna Injury incidence, reactivity and ease of handling of horses kept in groups: A matched case control study in four Nordic countries. LJ Keeling et al, 2016 och Grouping horses according to gender – Effects on aggression, spacing and injuries. GHM Jörgensen et al, 2009. Hösilage-”intolerans” hos häst? Cecilia Müller, SLU och Astrid Johansen, NIBIO

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 30 mars 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden