Hästägartips
12 april 2017 10:00
Ridsportplus

Slowfeed-nät ger längre ättid

Det har blivit allt vanligare att förlänga tiden som hästarna äter grovfoder genom att använda slowfeed-nät. De är särskilt bra för glupska och överviktiga hästar, men kan vara en säkerhetsrisk.

Slowfeed-nät ger längre ättid
Ett slowfeed-nät kan användas i en foderhäck i hagen. Det ger hästarna längre ättid och mindre spill. Foto: Arkivbild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Slowfeed-nät har mindre maskor än vanliga hönät, från tre centimeter och uppåt. Syftet är att göra det svårare för hästarna att komma åt fodret och på så sätt förlänga ättiden. Näten kan användas både i stallet och i hagen, och finns i modeller som kan fästas över en storbal, ett badkar och liknande samt olika storlekar som kan hängas upp.

    Flera studier har visat att ättiden verkligen förlängs genom slowfeed-nät. I ett amerikanskt försök från 2015 tog det hästarna 3,2 timmar att äta grovfoder ur slowfeednät jämfört med två timmar för att äta samma mängd från golvet.

    En annan fördel är att det blir mindre spill och inte så stor risk att fodret trampas ner i smutsigt strö, lera eller jord.

    Förebygg skador

    Det finns dock viss skaderisk, framför allt att hästen kan fastna i nätet. Det har förekommit att hästar fått så allvarliga fläkskador att de behövt avlivas efter att de fastnat med en hov. Hästen kan även fastna med grimman eller bogspännena på täcket om de inte är dolda av en flärp.

    Skulle nätet kunna konstrueras så att det går sönder om hästen fastnar i det? Ridsport ställde frågan till Caisa Lind på Caisas shop, som har lång erfarenhet av slowfeed-nät och ett brett sortiment.
    – Jag tycker att nätet ska hålla, men det finns tillverkare som gör billiga nät och de skyller sitt dåliga material på att det ska gå sönder när en häst fastnar. Men då håller de inte att äta ur heller, anser jag.

    Tips för upphängning

    Caisa Lind ger följande tips:
    – Om man är rädd att hästen ska fastna kan man hänga upp nätet i något som brister, till exempel ett snöre av sämre kvalitet. Inne i en box kan man hänga nätet i ett hörn och sätta en träskiva eller ett staket framför. Fäst sedan ett snöre i nederkant som håller nätet ett par decimeter från väggen.
    – Nätet får inte vara hårt fastspänt i alla hörnen, för då är risken att hästen sliter sönder det större.
    – Jag har även nät med tyg i botten, som är speciellt avsett för skodda hästar.

    Rätt ätställning

    Det finns mer att tänka på: placeringen av nätet. Hästens naturliga ätställning är att beta från marken, med det ena frambenet något framför det andra. Luftvägarna är anpassade för att huvudet hålls nedåt och rensar inandningsluften.

    Därför bör inte hönäten sättas så högt att hästen måste stå med uppåtsträckt hals för att kunna äta. Dessutom kan högt hängande hönät orsaka hakbett efter en tid.

    Samtidigt får nätet inte sitta så lågt att hästen kan fastna med frambenet. Nedre kanten bör vara minst 70 centimeter från marken.

    Olika varianter

    Varianterna på hur näten används är många. En del spänner upp dem mellan två träd, andra hänger upp dem över en foderhäck, åter andra spänner nätet över ett badkar fullt med hö.

    Utöver slowfeed-nät finns andra sätt att förlänga ättiden av grovfoder: Hay saver som är ett plasttråg försett med ett lock med hål i och olika höpåsar i canvas med rutmönster av bilbältesmaterial.

    Plus och minus med slowfeed-nät

    + Hästarna blir sysselsatta under längre tid, vilket bör motverka kolik och magsår.

    + Mindre spill.

    + Lättare att hålla överviktiga hästar i lagom hull.

    – Hästarna står stilla längre och födosöket blir inte tillgodosett. Flera nät på olika ställen i hagen, gärna långt från varandra, kan råda bot på det.

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 30 mars 2017.

    Fakta

    Tänk på detta

    1 För hästar med dålig tandstatus är det förmodligen inte optimalt med nät. Kontrollera hullet på varje individ genom att känna igenom dem ofta. Om någon häst inte äter tillräckligt mycket ur ett gemensamt slowfeed-nät i hagen på dagen, kan den få en större giva till natten, utan nät. 2 Titta på hur hästarna äter ur nätet. Om de måste slita och dra, och oupphörligen vrida på huvudet för att få ut fodret, måste nätet hängas upp på ett annat sätt. Många hästar är frustrerade till en början, men vänjer sig efter några dagar. Om en häst däremot är fortsatt spänd och frustrerad över att inte kunna äta normalt, bör den utfodras på annat sätt. 3 Se över nätet varje dag och justera så att det fungerar på bästa sätt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden