Hästägartips
11 maj 2017 09:00
Ridsportplus

Därför får hästen svinborst

Hos en del hästar uppträder så kallad raggarsträng eller svinborst i samband med fällning av vinterpälsen. Det är cirka fyra centimeter långa, lite grövre hårstrån som sticker fram ur pälsen under och på sidorna av buken samt på undersidan av huvudet.

Därför får hästen svinborst
Raggarsträng eller svinborst kan uppstå i samband med fällning av vinterpälsen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Varför får bara vissa hästar dessa hårstrån och vad beror det på? Frågan går till två erfarna hästmänniskor som utöver sina yrken har varit uppfödare i många år. Hästrådgivare Margareta Bendroth, Hushållningssällskapet Sjuhärad, svarar:
    – Mask och underutfodring brukar nämnas som orsaker, men jag har själv haft det på vissa individer, ibland vid fällning år efter år, utan att de haft mask eller varit tunna. Enligt min erfarenhet är det vanligare på unghästar, framför allt när de fäller på våren som 1-åringar, hästar som sätter tjockare/längre päls, gamla hästar och hästar med ämnesomsättningsproblem, men jag vet faktiskt inte om det stämmer eller vad det beror på. Om hästen i övrigt är i bra skick skulle jag inte bekymra mig.

    Veterinär Charlie Lindberg säger:
    – På en äldre häst kan det vara ett tecken på begynnande PPID* och på en unghäst är mask det första man tänker på. Innan hästar avmaskades så frekvent som de senaste 20 åren, var kraftig hårväxt på buken ett tecken på maskangrepp.
    – Samtidigt använder många täcke på sina hästar i dag och då blir hårremmen mer korthårig och slät överallt på kroppen under täcket, medan buken inte är lika täckt. Långa hårstrån på buken kan i sådana lägen betyda att hela hästen hade varit långhårig om den hade gått utan täcke.

    Gör en översikt

    – Jag tror inte att dessa hårstrån är något att bekymra sig över om hästen är pigg och fräsch i övrigt, men det är ändå lämpligt att göra en översikt av parasitstatus. Skicka in ett träckprov och gör gärna kontroll av stor blodmask. Det finns numera i Sverige en ny metod för detta genom PCR-analys som påvisar dna av stor blodmask och ger snabbt svar. 

    *PPID står för Pituitary Pars Intermedia Dysfunction, en hormonell sjukdom som framför allt drabbar äldre hästar.

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 27 april 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden