Hästägartips
21 maj 2017 12:05
Ridsportplus

Tänk så här innan du skickar din häst med en transportör

De flesta hästar behöver någon gång i livet åka långt.
Inför en sådan transport kan en professionell hästtransportör vara ett alternativ till att köra själv.
Men vilka risker finns och vad bör man som hästägare veta om innan man tar kontakt med en transportör?

Tänk så här innan du skickar din häst med en transportör
Innan du bokar transportör kan det vara en bra idé att ta referenser och jämföra såväl resväg som priser (hästarna på bilden har inget samband med texten).

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ulrika Pernler är en återkommande kund hos transportörsbolagen. Hon köper och säljer en del hästar både inrikes och utrikes och de åker oftast med transportör.
    – Jag väljer väletablerade transportörer med gott rykte, berättar hon. Jag betalar hellre lite mer för transporten för att vara säker på att hästen kommer fram i gott skick. Jag vill att de ska åka bra, få foder och framför allt vatten. Vid längre resor vill jag dessutom att de ska få komma ur lastbilen och pausa.

    Ulrika Pernler har själv anlitat transportörer så flitigt att hon har etablerat ett bra samarbete med några aktörer. Vilken av dem hon väljer beror på sträckan. Tidigare hände det att hon fick ta emot hästar som varit uttorkade eller i dåligt skick, men det är inte särskilt vanligt. De bolagen har hon slutat anlita – nu är hon inte orolig för att hästarna ska må dåligt på resan.

    För den som beställer en resa för första gången rekommenderar hon att kolla upp bolaget ordentligt. Hon tycker inte att man behöver vara orolig för att anlita en större, etablerad firma, men det är ändå bra att höra vad andra har att säga.
    – Samtidigt ska du komma ihåg att det du hör från mun till mun är en enskild persons upplevelse, betonar hon.

    Får en paus i box

    Hans Forssell är ägare till Grens hästtransporter, ett av de äldre transportföretagen i Sverige. De utgår från Piteå och kör varje vecka en slinga från Norrbotten ner till Stockholm och vidare på två transporter, en till Göteborg och en till Skåne, och sedan tillbaka. Ett par gånger i månaden kör de även till Gotland. I Stockholm har de ett stall där hästarna lastas ur och får stå och vila i box i nio timmar.
    – Vi tycker att det är viktigt att hästarna får komma ut och stå i en välhalmad box under en så lång resa, säger Hans Forssell.
    – En del hästar varken kissar eller dricker i lastbilen.

    För de flesta bolag går det att få en offert genom att fylla i ett formulär med uppgifter om hästen och resvägen. På offerten finns bland annat resväg, restid och pris angivet. Efter det bokas transporten. Betalning sker vanligast genom faktura efter kreditprövning, men förskottsbetalning, kontantbetalning eller swish förekommer också.

    Ibland går det att få transport från dörr till dörr, men Hans Forssell förklarar att det inte alltid är möjligt.
    – För oss är det viktigt att alla hästar som åker med oss får så snabba och smidiga transporter som möjligt. Så blir det inte om hästen som åker längst måste åka runt mellan olika stall som inte ligger utmed resvägen.

    I de fall där det inte fungerar med transport från dörr till dörr finns det olika uppsamlingsplatser, som till exempel travbanor, där hästar kan hämtas och lämnas.

    Desinfektion mellan varje rutt

    En annan viktig fråga är smittskyddet. Grens desinficerar sina lastbilar mellan varje rutt, men det går förstås inte att göra mellan varje häst. Det är hästägarens ansvar att inte skicka med en smittbärande häst med lastbilen.

    Hans Forssell säger att de flesta hästar i dag är lättlastade och resvana, men det händer att de ska hämta en häst som aldrig har lämnat gården tidigare.
    – Våra chaufförer är hästvana och lugna, så ofta kan vi ändå få på dem utan dramatik. Men skulle det uppstå situationer som är farliga för folk eller hästar måste vi avbryta. 

    Att tänka på inför transporten

    • Kolla upp transportören – har de goda referenser? Har de alla tillstånd som krävs?
    • Håll hästen försäkrad – transportörens försäkring täcker bara skador de själva är skyldiga till, inte om hästen själv skadar sig.
    • Berätta om hästen är bredåkare, då finns möjlighet att boka 1,5 plats och ge hästen en bättre resa.
    • Jämför hur resan går till och inte bara priser.
    • Hästens pass ska följa med hästen.
    • En del företag kan även ta med väl packad och uppmärkt utrustning.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden