Hästägartips
24 juni 2017 07:00

Blötlägg inte fodret för länge i sommarvärmen

Mikroorganismer trivsSommaren och de höga temperaturerna är här. För den som bara är i stallet en gång varje dag och vill fodra med uppblött foder innebär det problem. Hur länge håller egentligen blött foder i sommarvärmen?

Blötlägg inte fodret för länge i sommarvärmen
När solen ligger på gäller det att hålla extra koll på vissa grejer – som fodrets blötläggning exempelvis. Foto: Sajic/Istock

Charlotta Löfström är mikrobiolog och forskare med livsmedel som specialområde. Hon arbetar på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Hon förklarar varför det inte är en bra idé att blötlägga foder på sommaren.
– Tillväxten av mikroorganismer är ofta rätt hög vid temperaturer på 20-25 grader. Redan över natten kan de växa till ohälsosamma nivåer. Hur illa det är beror lite på innehållet i det blötlagda fodret, men det är dumt att chansa.

Mikroorganismer gillar värme

Mikroorganismer växer bättre under vissa förhållanden. De vill ha näringsämnen, rätt pH, rätt temperatur (bäst mellan 20 och 50 grader) och i många fall syre. Till ämnesomsättningen behövs också vatten. Det gör att fodret ofta blir mer utsatt när det blötläggs.
I vilken grad det är skadligt beror på vilka mikroorganismer det är som växer. Om det är giftiga toxiner eller till exempel salmonellabakterier är det direkt farligt för hästen. Även foder som jäst kan vara ett problem.

Uppskattar socker

Socker är ett lite uppskattat näringsämne hos mikroorganismerna, så foder som innehåller melass, som betfor eller många pelleterade fodermedel, är extra känsliga. Men även vanlig spann- mål kan komma upp i skadliga nivåer ganska snabbt.

Blötlägg kort tid

Charlotta tycker inte att det är särskilt klokt att låta blötlagt foder stå ett dygn på sommaren. Hon är även tveksam till att låta det stå över natten, även om det står skuggigt.
– Vill man blöta fodret på sommaren rekommenderar jag att man låter det stå bara så lång tid som det tar för fodret att suga upp vattnet, 20-30 minuter borde räcka.

Har man inte möjlighet att fodra efter så kort tid bör man se till att fodret kyls eller så får man avstå från att fodra med uppblött foder.
– Dessutom påverkas näringsinnehållet av att det växer till mikroorganismer, även om det är ofarliga varianter. De förbrukar ju näring.

Gör rent kärlen

Även Erik Nordkvist på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, anser att det är förenat med risk- er att erbjuda hästarna uppblött foder under sommaren.
– Jag kan inte se någon fördel med uppblött foder ur hygienisk synvinkel. Det är alltid en risk om fuktigt material får stå så att det växer i det. Exakt tid för när förskämning inträder är omöjligt att ange. Det beror mycket på temperaturen.

– En viktig sak i sammanhanget är att alltid ha väl rengjorda (diskade) kärl när man ska ge uppblött foder och att inte låta materialet stå i onödan. Foderrester kan ju vara en grogrund för skadliga mikroorganismer så att det finns en slags ”startkultur” som påskyn- dar förloppet.

Texten publicerade första gången i Ridpsorts pappersupplaga nummer 13/2016. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden