Hästägartips
30 juni 2017 09:00

Hästar och åska – tänk såhär

Ska man ta in hästarna eller låta dem gå kvar ute när det börjar mullra?
Det beror delvis på hur landskapet ser ut, men även andra faktorer finns att ta hänsyn till när blixtar och dunder rullar in över hästarna i sommarhagen.

Hästar och åska – tänk såhär
En häst i Småland hittades död i en hage efter onsdagens åskoväder. Getty Images/iStockphoto

I horisonten drar de svarta molnen ihop sig. Det mullrar, först svagt, sedan smäller det till rejält.
Allt blir mörkt och tunga regndroppar börjar falla. Snart skär blixtar sår i den mörka himlen.
Hur ska jag göra med hästarna?
Ska de gå kvar ute eller ska jag ta in dem i stallet? Frågorna har nog de flesta hästägare ställt sig när det drar ihop sig till ett mullrande sommaroväder.
Så vad är egentligen säkrast för hästarna?

De flesta hästar är inte särskilt rädda för åska, men om de är det ska de förstås vara där de själva upplever det som tryggast.
Utöver det måste är det en bra idé att titta på förutsättningarna på platsen.

Maria Sundin är astrofysiker och forskare inom hästsportsteknologi på Göteborgs universitet. Hon förklarar hur blixtarna fungerar.
– Blixtar är urladdningar av laddade partiklar. Urladdningarna kan gå mellan moln eller mellan moln och marken. De letar efter närmsta punkten, och oftast är det ju den högsta punkten som är närmast.

Många hästhagar är relativt platta. Om det inte finns träd eller höga byggnader runt om så blir hästarna den högsta punkten. Finns ingen högre punkt än hästarna själva inom ett par hundra meter så är det i sig en riskfaktor. 

Hästskor inget problem
Metall är extremt ledande, vilket gör att en blixt som slår ner i något metalliskt leds fort och enkelt.
Men metall attraherar inte strömmen i blixtarna mer än något annat och
 hästskorna är i sig inget problem vid blixtnedslag.
Om blixten slår ner i hästen är skadan redan skedd och den eventuella extra ledning man får mellan häst och mark gör ingen skillnad för utfallet.

Stäng av elstaketet vid åska
När det gäller elstaketen rekommenderar Maria att man stänger av aggregatet och lossar matarledningen så att den inte har kontakt med staketet när åskan går. Efter- som det finns metalltrådar i staketen leds strömmen effektivt genom dem fram till aggregatet som då kan börja brinna.
I bästa fall innebär det att man måste skaffa ett nytt elaggregat. I värsta fall sitter aggregatet på en stallvägg av trä – och stallet börjar brinna.

Bränder blir ofta häftiga
Innan man väljer att ta in hästarna vid åska bör man också tänka igenom hur åsksäkert stallet är.
Finns det risk att åskan slår ner där? Är stallet högsta punkt i omgivningen? Finns det åskledare?
En brand vid åsknedslag är ofta häftig och det kan vara svårt att hinna få ut hästarna. Man måste alltså göra en avvägning mellan hur hagen är utformad och hur stallet är utformat och beläget för att veta var hästarna är säkrast.

Ovanligt att hästar träffas av blixten
– Jag har aldrig hört talas om någon häst som dött av blixtnedslag, men man ska absolut ha respekt för åska, säger Maria.
– Sedan är det ju dessutom väldigt olika på olika ställen i landet hur åskan brukar dra fram. På en del ställen är det mycket nedslag, på andra slår det nästan aldrig ned.
Försäkringsbolaget Agria bekräftar att det är mycket ovanligt med hästar som dör av blixtnedslag. De har fram till sommaren 2016 inte ens ett inrapporterat fall om året bland sina kunder.

Denna text publicerades första gången den 30 juni 2016 i Ridsports pappersutgåva nummer 13. 
Artikeln är faktagranskad på nytt före återpubliceringen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden