Hästägartips
2 juli 2017 16:09
Ridsportplus

Utökat B-körkort – så gör du

I takt med att både bilar och släp blir allt tyngre blir det färre hästtransportekipage som får köras på ett vanligt B-körkort. Men numera finns det en enklare väg än att behöva ta BE-kort. Det är att ta en utökad behörighet för B-körkort, även kallad B96. Men på vilka sätt är det enklare och vad kan du förvänta dig vid en uppkörning för B96?

Utökat B-körkort – så gör du
En utökad behörighet för B-körkort, B96, behöver inte vara så svårt att få om man kört med släp tidigare. det krävs inte heller något teoriprov. LottaVess

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tomas Eriksson är förarprövare på Trafikverket Förarprov Linköping. Han träffar många hästmänniskor som kör upp för B96. 
    – Över lag är godkännandefrekvensen hög för dem som tar den här behörigheten, berättar han. 
    – De flesta har ju kört släp en hel del innan de kör upp, men de har upptäckt att de blir begränsade vid val av bil och släp med bara vanligt B-kort. 

    För BE-behörighet, bil med tungt släp, behöver du börja processen med att skaffa ett körkortstillstånd. Det behövs inte för B96. Där räcker det att du läser igenom vad som kommer att krävas av dig på uppkörningen på Trafikverkets hemsida. Om du känner att du klarar av dettta, kan du boka en tid för uppkörning direkt. Du gör nämligen inte heller något teoriprov för den utökade behörigheten. 

    Sedan måste du se till att du har ett ekipage att köra upp med. Det måste vara ett ekipage som inte är lagligt att köra på B-körkort, men som är lagligt när du tagit den utökade behörigheten. Det innebär förstås att du inte heller själv kan köra den bil med släp som du ska köra upp i under färden till uppkörningen. 

    Ändrade regler i år
    Fram till och med den 1 juli i år har det gått bra att köra upp med automatväxlad bil för utökad behörighet utan att sedan få detta som begränsning på körkortet. Där har Sverige fått backning från EU och tvingas nu ändra så att den som kör upp i automatväxlad bil får en begränsning som gäller själva B96-delen. Du får alltså fortsatt köra med manuell växellåda utan släp, men så fort du kopplar på ett släp måste du ha automatlåda. Därför kan det vara klokt att köra upp i bil med manuell växellåda om man vill ha den möjligheten framöver. 

    Lasta på ett säkert sätt
    Släpet ska vara lastat på ett säkert sätt med minst halva maximala lastvikten. 
    – Här har vi sett lösningar med hö- och halmbalar, både stora och små, säger Tomas Eriksson. Spånsäckar är en annan vanlig lösning i hästsläp. Det här brukar hästmänniskorna lösa bra, det är ofta smarta och säkra lösningar. 

    Det är däremot inte tillåtet att lasta släpet med en häst vid uppkörningen. 


    Det första du får göra vid en uppkörning är att koppla på släpet. Foto: Lotta Bergman

    Dåliga bromsar ett problem
    Det första som sker vid uppkörningen är att du får koppla ihop bilen och släpet, som ska stå bredvid varandra från början, och göra en säkerhetskontroll. 

    Ett problem som Tomas Eriksson tyvärr ofta ser när det gäller just hästsläp är dåliga bromsar. 
    – De som kör med häst kör försiktigt och undviker att bromsa så långt det går. Det är förstås bra, men det är inte nyttigt för bromsarna. Det händer att vi får avvisa personer som ska köra upp eftersom bromsarna är för dåliga.

    Därefter tar själva körningen vid. Du kör i minst 25 minuter i blandade trafiksituationer, i tätort och på landsväg. 

    Backa är ett krav
    Under uppkörningen kommer du dessutom att bli ombedd att göra ett par olika manövrar, varav minst en ska innehålla en backning. Det kan till exempel vara att backa runt ett hörn eller att vända med hjälp av en korsning.
    För BE-kort gör du ett särskilt manöverprov där din backningsförmåga testas speciellt. Det ingår inte i B96, utan du måste visa att du kan manövrera släpet under själva körprovet i stället. 

    Du får reda på om du klarat uppkörningen direkt när du är klar. Det nya körkortet kommer med posten men du får lov att köra på din nya behörighet direkt. Det är alltså helt okej att köra hem ekipaget själv efter godkänd uppkörning. 

     

    Fakta: Skillnaden på behörigheter i korthet

    B-kort: Bil och släp får tillsammans väga max 3 500 kg.
    B96: Bil och släp får tillsammans väga max 4 250 kg.
    BE: Bil och släp får väga max 3 500 kg var.

     

    Denna text publicerades första gången den 22 juni, i Ridsports pappersutgåva nummer 12, 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden