Hästägartips
15 juni 2018 06:30
Ridsportplus

Hästägare – så tacklar du vattenbristen

Torkan har tagit ett grepp om Sverige. Alla hästägare har ett ansvar för vattenförsörjningen till sina hästar och det finns saker som kan göras för att minska vattenförbrukning.

Hästägare – så tacklar du vattenbristen
Ett knep för att spara vatten är att fylla på mindre mängd i karen. Då hinner inte vattnet bli dåligt innan det dricks upp.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Trots den snörika vintern det stor risk för vattenbrist i delar av Sverige, precis som det har varit tidigare år.  Som hästägare har du ett ansvar för vattenförsörjningen till dina hästar. Därför är det klokt att analysera den egna situationen och göra upp reservplaner.

    Det är även smart att se över förbrukningen. Hur mycket vatten använder du? Hur mycket är absolut livsnödvändigt? Och hur kan du minska förbrukningen för att hushålla?

    Om du har egen brunn, hur mycket vatten finns det i den? Förändrar det sig? Har den sinat tidigare? Och hur har grannarna det? Kan ni hjälpa varandra?

    Olika inställning i kommunerna
    Kommunernas inställning till vatten varierar. Det kommunala vattnet är avsett för människor och det är inte kommunens ansvar att se till att dina hästar får tillräckligt att dricka. Det är du som djurägare som ensam har det ansvaret.

    Den som vill köpa vatten från kommunen vid vattenbrist kan få betala både för vattnet och arbetet med att tappa upp det och få det hemkört.

    Kommunerna kan även införa restriktioner för hur det kommunala vattnet får användas. Vanligast är bevattningsförbud, men det är inte omöjligt för en kommun att även sätta restriktioner på användning av det kommunala vattnet till djur. Här kan det vara bra att i förväg ta en kontakt med den egna kommunen och se hur inställningen och vattenläget är just där.

    Se över vattenanvändningen
    En bra första åtgärd är förstås att se över hur du kan låta bli att slösa vatten, att vattna ridhus och ridbanor inte vattnas med grundvatten vid vattenbrist är inte lämpligt. Även när det gäller dricksvatten till hästarna kan det vara klokt att fundera på hur mycket vatten som behöver gå åt.
    Ett sätt att minska på vattenförbrukningen är att fylla på vatten lite och ofta till hästarna. Då är risken mindre att vatten står och blir dåligt.

    En annan risk med vattenbristen är förstås att det dessutom blir brist på foder. Det gäller framför allt om det regnar för lite under sommaren.

    Läs mer: på lrf.se

    Fakta

    Råd till hästägare vid vattenbrist

    • Mät vattennivån i din egen brunn regelbundet för att se förändringar.

    • Diskutera med grannarna: Hur ser deras situation ut? Kan ni hjälpas åt? 

    • Hur ser din kommun på vattenförsörjningen? 

    • Finns det lämpligt ytvatten i form av sjöar eller åar i när-heten? Har du tillgång till utrustning för att kunna hämta vatten där? Är vattnet där tjänligt som dricksvatten? Kolla upp detta i förväg så du vet.

    • Om det är ont om vatten – fyll på mindre mängd oftare i vattenkaren. Då är det inte så mycket vatten som står och blir dåligt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden