Hästägartips
23 juni 2017 07:00

Sulor på sommaren kan skona hovarna

Det har varit torrt en längre tid i stora delar av landet. Vägarna har blivit hårda – ibland även steniga. En del hästar reagerar negativt på detta. Kan det hjälpa att sko med en sula?

Sulor på sommaren kan skona hovarna
Lotta Gyllensten

Hovslagaren Anders Vidman skor med sulor av lite olika orsaker, och förutom de rent veterinärmedicinska är sulömhet den vanligaste.
– Jag skodde en häst som var lite snubblig med plastsulor, berättar han. Det visade sig att snubbligheten berodde på att hästen var öm i sina egna sulor, och med den skoningen försvann det.

Anders lägger för det mesta bara sulor på framhovarna, det brukar räcka. Dels bär hästen större delen av sin vikt på frambenen, dels ser hovisättningen annorlunda ut fram och bak. Fram landar hoven mer rakt ner, med tryck uppifrån. Bakhovarna sätts i snett bakifrån och får inte samma belastning.

Tappar skor lättare
Ett av de vanligaste argumenten mot sulor är att hästarna lättare tappar skorna när de har sulor. Det är sant, och det beror inte bara på att det är två material som ska fästas med samma söm.
– Sulan rör sig lite och för varje rörelse puttar den lite på sömmen. Det blir en utmattning i materialet efter ett tag. Det är som om du står och vickar en spik fram och tillbaka. Till sist går den av.

Den effekten blir större ju mjukare och rörligare sulan är. Det finns till exempel silikonsulor, men dem använder Anders i princip bara på travhästar som skos med betydligt kortare intervall än de flesta ridhästar.

För en häst som har haft en hov- böld eller liknande och behöver ha sulan helt skyddad mot tryck, finns aluminiumsulor. Men det vanligaste är sulor i plast eller läder eller både läder och plast.


Det räcker ofta att sko sulömma hästar med sulor under sommaren. Foto: Kajsa Ekedahl

Kapslar in
En annan negativ sak som ofta nämns i samband med sulor är att hoven och strålen blir instängda och inte kan hållas rena. Och man kapslar ju mycket riktigt in hoven, men Anders menar att funktionen inte förändras för det.
– Strålen arbetar ju mot sulan i stället för mot marken. Sedan fyller man utrymmet mellan sula och hov med ett material som är lämpligt i det specifika fallet. Syftet med fyllningen är att hålla utrymmet fritt från smuts, och i vissa fall även för att ge lite svikt.

Silikon och tjärdrev
Det finns en mängd olika typer av silikonfyllningar, där en del kan ge svikt. Det traditionella är annars tjärdrev, som består av linblånor och tjära. Det senare är kanske inte jättevanligt i dag, men det förekommer och det går fortfarande att köpa tjärdrev.
– Sedan finns det flytsulor som är en ren silikonmassa, men det är en helt annan sak, säger Anders.
Många sulömma hästar räcker det att sko med sulor under sommaren, då det oftare är hårt och torrt i marken. 

Texten publicerades första gången i Ridsports pappersutgåva nr 11, 2016.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden