Nyheter
30 oktober 2017 06:06

Hyra ut stallplats – tänk på det här

Många som har eget stall funderar då och då på att hyra ut en eller två boxar. Det kan vara för att få sällskap till sig själv eller till sin häst, eller för att få lite mer flexibilitet för att flera hjälps åt med skötseln. Men uppväger fördelarna nackdelarna?

Hyra ut stallplats – tänk på det här
Ett bra gäng - nog så viktigt om hyresgäster och stallägare ska kunna samarbeta. Foto: Roland Thunholm

Aurora Nielsen har hållit på med hästar i nästan 40 år. Hon har två egna hästar och hyr ut tre boxar.
– Jag är jättenöjd med att ha det så här. För mig har det blivit en förutsättning för att jag ska kunna ha häst och jobba över huvud taget, och samma sak gäller för de andra som står här. Vi hjälper varandra, helt enkelt.

Aurora Nielsen har inte annonserat efter hyresgäster utan det har bara blivit så att gästerna flyttat in. Ingen har varit helt okänd för henne. Den första hyresgästen började med att hyra bostadshus på gården. Sedan skaffade hon häst som flyttade in i stallet. En annan köpte en häst av Aurora och hästen blev helt enkelt kvar men med ny ägare.
– Jag hade nog inte vågat annonsera efter hyresgäster och ta in sådana jag inte känner till. Men på det här sättet har vi blivit ett bra gäng.

Alla hjälps åt
Här hjälps alla åt med stallsysslorna under dagen, men inget är strikt reglerat och de har inget schema.
– Vår princip är att den som har mest tid en dag gör mest, och den som har dåligt med tid gör minst.

Det innebär även att hästägarna kan mocka åt varandra, förutom insläpp, utsläpp och fodringar. Morgon- och kvällspass hamnar mest på de två som bor på gården, och de försöker lösa det så ingen ska behöva åka extra till stallet. De har en gemensam facebookgrupp där de kan ha koll på vem som gör vad och att allt blir gjort.

En viktig orsak till att det fungerar tror Aurora Nielsen är att de alla har samma syn på hästar och hästhållning och att de litar på varandra. En annan är att hon hela tiden varit tydlig med vad som gäller. Dessutom är hon rätt prestigelös och har inga saker som bara måste göras på ett visst sätt.
– Vi känner oss trygga med varandra och att våra hästar mår bra. Så måste det vara i stallet. Jag har häst som hobby och livsstil, det ska ge energi och inte ta.

Välj rätt häst
Ida Svensson är en ung stallägare. Hon är bara 16 år, men hon sköter helt själv stallet som hon och hennes pappa har. Hon konstaterar att vi ofta funderar på fel sak när vi väljer hyresgäster. Det är minst lika viktigt att människorna fungerar ihop som att hästarna gör det.
– Vi är noga med att hästen ska vara ranglåg, av en speciellt kön och lätthanterlig men i själva verket är det oftast ägaren som är problemet.

Slipper bekymren
En annan stallägare, som vill vara anonym, har valt att säga upp sina hyresgäster.
– Jag tycker att det är helt underbart att slippa hyresgäster. Jag har mindre arbete i stallet och jag sparar pengar. Dessutom slipper jag bekymra mig för säkerheten för mina hästar. Det upplevde jag som ett problem; hyresgästerna hade inte samma förståelse för vad som fungerade och vad som inte fungerade.

Stallägaren berättar om alla små detaljer som hopat sig. En hästägare som fryser och åker hem utan att fodra. En ridbana där det glöms att mocka eller plocka bort snöklampar.

En dusch som inte blir sopad och ett avlopp som därför slammas igen. Ett täcke som behöver bytas. Alltihop småsaker, men tillsammans blev det tungt och mycket.
– Jag gillar egentligen sällskap i stallet, men för mig blev det ohållbart. Nu kan jag i stället bjuda in folk på mina villkor.

Skulle vara ännu tydligare
– Om jag skulle ta in hyresgäster igen skulle jag vara ännu tydligare med vad som gäller, men också kräva flexibilitet av hyresgästerna. Jag skulle dessutom säga ifrån tidigare och tala om vad som inte är acceptabelt. Bryts det mot de punkterna upprepade gånger skulle det bli uppsägning efter en varning.

Gemensam grundsyn
Överlag verkar nyckelorden för att det ska fungera i ett litet stall med få inackorderingar vara flexibilitet, prestigelöshet, hjälpsamhet och vilja att släppa på principer. Detta gäller från båda håll – både stallägaren och hyresgästerna måste vara öppna och tillåtande.

Det är också bra att ha ett antal grundregler som gäller det som verkligen är viktigt – hästarnas välfärd och hur det fungerar i stallet. En gemensam grundsyn på hästhållning är en bra grund, liksom god kommunikation.

Tänk på detta när du hyr ut stallplats:
• Sätt upp några grundregler för det som är allra viktigast.
• Välj hästägare som har samma grundsyn på hästhållning som du.
• Välj hästar som fungerar ihop med dem som redan finns i stallet.
• Lägg vikt vid att alla hästägare är flexibla och hjälpsamma.
• Kommunicera med varandra.
• Våga säga ifrån i tid, om något inte fungerar.

Denna text publicerades första gången den 8 juni, i Ridsports pappersutgåva nummer 11-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden