Hästägartips
23 juli 2017 16:00
Ridsportplus

Köpa oinriden häst – elitryttare tipsar

Funderar du på att köpa en oinriden häst, som det alltså inte går att provrida? Då ska du inte missa elitryttaren Paulinda Fribergs bästa tips.

Köpa oinriden häst – elitryttare tipsar
Elitryttaren Paulina Friberg har aldrig köpt en inriden häst. Gångarter och temperament blir därför extra viktigt när hon inte kan provrida.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För de flesta är hästköpet en stor sak, och provridningen anses av många vara det viktigaste vid hästvalet. Men hur gör du om du vill köpa en oinriden häst, som du inte kan provrida? Går det ändå att lyckas hitta en häst som du fungerar ihop med och kan ha roligt med i många år?

    Paulinda Friberg är elitryttaren som aldrig köpt en inriden häst. Trots att hennes mål är höga, bra resultat i internationell Grand Prix, har hon lyckats bra med sina köp. Hon delar med sig av sina tips om vad hon tittar på när hon köper en oinriden häst.
    – För mig är förstås gångarterna viktiga, säger hon. Jag vill gärna se hästen röra sig i frihet.

    Utgår från sig själv

    Det hon tittar efter då är hur hästen rör sig för dagen och vad som kan arbetas med. Utgångspunkten är hur hon själv är som ryttare.
    – Jag föredrar faktiskt hästar med lite kortare, trippigare steg framför de som rör sig väldigt stort. Det beror bland annat på att jag som ryttare har lättare för att träna hästen att vila på steget och länga det. Jag gillar att rida den typen av hästar och är bra på det. Jag vill att de ska kunna trampa till och vara lite snärtiga. Dessutom slits inte hästar som har en ”ekonomigångart” lika mycket som de som alltid går stort. Jag brukar kunna lära dem att växla upp i stället.

    Ska vara jämnt

    Gångarterna ska vara jämna, hästar med fantastisk trav och medioker galopp eller tvärt om går bort. De måste dessutom kunna trampa på i skritten och kliva över, men även där undviker Paulinda Friberg de hästar som har allra störst steg.
    En annan viktig del är temperamentet. Även där är det viktigt att känna sig själv som ryttare och veta vad just du trivs med och är bra på att arbeta utifrån.
    – Jag var själv nyligen i Tyskland och tittade på hästar. Det var en unghäst som hade svårt att släppa fokus från hinderstöden i manegen, en sådan häst går bort för mig. Jag vill att hästen ganska direkt ska klara av att ha fokus på mig som ryttare och arbetet.

    Även det känslomässiga är viktigt när Paulinda letar häst. Hon vill se dem i ögonen, känna på dem, se om hon tror att hon kan bygga en bra arbetsrelation med hästen.
    – Vi måste gilla varandra för att kunna samarbeta, och känslan för individen tycker jag är jätteviktig. Jag är rätt snabb på att läsa av hästar, jag känner direkt om vi kopplar eller inte.

     

    Paulindas fem tips till dig som ska köpa en oinriden häst

    1 Analysera dig själv som ryttare och person och basera din sökning på vad som passar dig.
    2 Gör klart för dig själv vad du vill med din häst och sök förutsättningar som stämmer.
    3 Titta på det som är viktigt när hästen rör sig. Hur arbetar hasen? Var har hästen tyngdpunkten? Hur kommer den kunna utvecklas?
    4 Temperament och personkemi är viktigt – hur upplever du hästen?
    5 Vad känner du till om stammen, vad brukar den lämna? Är det vad du söker?

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 6 juli 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden