Hästägartips
8 augusti 2017 13:15
Ridsportplus

Förbered dig på sommartorka i beteshagen

Ute i god tidÄven om regnet strilar över Sverige så här i maj, kan sensommaren se helt annorlunda ut. Den som planerar för att ha sin häst ute på bete gör klokt i att planera inför en eventuell betestorka, i synnerhet som det under de senaste somrarna varit vattenbrist i många delar av landet.

Förbered dig på sommartorka i beteshagen
Än har de flesta svenska sommarbeten klarat sig från sommartorka, men som hästägare är det bra att planera för hur man hanterar en sådan om den skulle uppstå framåt sensommaren.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Madeleine Beckman är länsveterinär i Hallands län och hon berättar att gräset brukar innehålla mer näring när det är torrare somrar. Det är inte med automatik så att det gräs som är högt och frodigt är mest näringsrikt, sådant gräs innehåller mycket vatten, medan det torrare gräset har mer koncentrerad näring.

    Vattenförsörjningen är djurägarens ansvar

    Alla djurägare har strikt ansvar över att deras djur har tillgång till tillräckligt med foder och vatten av bra kvalitet oavsett hur stor en eventuell torka är eller hur mycket nivån på grundvattnet sjunker.
    – Det gäller att planera och ligga steget före både när det gäller bete och vattentillgång, säger Annie Claesson, djurskyddshandläggare på länstyrelsen, Gotland.

    I en sådan plan kan det ingå att ha en mobil vattentank hemma, kolla om det finns några naturliga vattenkällor på betesmarkerna och ha en plan för hur eventuell stöd-utfodring ska gå till.

    Checklista inför en betestorka

    •  Planera för hur eventuell stödutfodring ska göras. Det är individuellt om grovfoder eller kraftfoder är mest lämpligt att stödutfodra med, men ett generellt råd är att tillföra grovfoder på något sätt.
    •  Tänk på att det inte är tillåtet att stödutfodra överallt, gäller det ditt bete måste du kunna flytta djuren om de behöver stödutfodras. Säkra tillgången till eventuellt grovfoder i god tid. När torkan väl är ett faktum kan det vara svårt att få tag på, dels för att skördarna blir mindre, dels för att många foderproducenter håller extra hårt i det foder de har lyckats få fram.
    Har du många djur och stora beten? Då kanske du ska överväga att anlägga en bevattningsdamm att samla regnvatten för bevattning i.

    Checklista inför eventuell vattenbrist

    •  Se över din egen vattenanläggning om du har en sådan; hur är tillflödet och nivån i brunnen? Finns det några läckor?
    •  En mobil vattentank att hämta vatten i kan bli räddaren i nöden. Kolla också var du kan hämta vatten – finns det någon kommunal station, eller kan du köpa vatten av någon granne?
    •  Det finns kanske någon naturlig sötvattenkälla på dina betesmarker. Ta reda på hur kvalitén i denna är.
    •  Ta kontakt med din kommun om du vill borra en ny brunn eller göra några förändringar i en befintlig brunn så att du vet vad som gäller där du bor.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden