Hästägartips
27 augusti 2017 06:00
Ridsportplus

Så känner du igen de falska hästannonserna

Letar du häst på Internet?
Se upp!
Bakom vackra bilder på hästar som i annonstexten framstår som rena klipp, kan det dölja sig en mörkare baksida. Stulna bilder utan verklig häst, och innan du upptäcker det kan bedragarna ha stuckit med dina pengar.

Så känner du igen de  falska hästannonserna
Den tilltänkta målgruppen för de falska hästannonserna är oftast förstagångsköpare, som drömmer om en riktigt fin häst att tävla med.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    ”8-årig dressyrhäst, utbildad msv B, 168 cm hög, med bra stam och helt okomplicerad i hantering, ridning, säker att rida ut och jättesnäll med barn.” 
    Det låter som en annons för en verkligt attraktiv häst. Bilderna visar dessutom en riktigt vacker och välriden dressyrhäst. Just nu finns det en hel del sådana annonser ute. 

    En typisk falsk hästannons
    Monika Danielsson skulle hjälpa en kompis att leta häst. Det var då hon uppmärksammade att en ny typ av falska annonser har ökat kraftigt. En typisk falsk annons handlar enligt Monika om en stor häst med inriktning dressyr och en ålder runt 6-10 år.
    Texten beskriver en lugn, säker och trygg häst, en perfekt förstahäst. Ibland är den lite högre utbildad, men ofta är den utbildad till ungefär Lätt B-Lätt A. Priset är ofta under 100  000 kr.
    – Det första som gör att annonsen inte känns hundra procent trovärdig är ofta bilderna, säger Monika Danielsson.

    De föreställer en ovanligt fin dressyrhäst. Ibland är det uppenbart att den på bilden tävlas klasser som är högre än den angivna utbildningsnivån. Ibland är det inte uppenbart, men hästen känns ändå ”för fin” för priset. 
    – Det är som att texten beskriver vad hjärnan vill ha och bilden vad hjärtat vill ha, säger hon. 

    Förstagångsköpar är målgruppen
    Hon uppfattar det som att den tilltänkta målgruppen är förstagångsköpare, som drömmer om en riktigt fin häst att tävla med.
    I de här annonserna ser det ut som om de kan få en snäll och okomplicerad, men ändå väldigt fin, häst för ett överkomligt pris. 
    – Annonserna har alltid en svensk kontaktperson, med svensk mejladress och ibland även telefonnummer. Det är vanligt att det är en annan person som svarar på mejlet än namnet som står i annonsen. Men när du svarar hamnar du utomlands, och efter några vändor framgår det även att hästen inte alls står i Sverige utan i något annat land. 

    Öppet köp och frakt ingår
    Annonsören förklarar att frakten ingår i priset, och att köparen har tre veckors öppet köp då de kan provrida och undersöka hästen. Vill de inte ha den kan de bara skicka tillbaka den, så betalas hela köpeskillingen tillbaka.
    Monika har i ett par fall gått så långt att hon fått förslag på kontrakt, kopia på falskt hästpass och falska röntgenplåtar – samma som används till flera olika saluhästar  med bara små förändringar av till exempel namn eller ras) – och till och med en kopia på ett fejkat körkort. 

    Vanligt tillvägagångssätt
    Monika kan härleda annonserna till två personer, eller två källor, eftersom det inte går att avgöra om det handlar om ligor eller enskilda personer. 
    – Det här är ett supervanligt tillvägagångsätt, säger Björn Seeth, polis vid Nationellt bedrägericenter.
    – Det finns inte bara när det gäller hästar, utan kan vara vad som helst från järnstekpannor till segelbåtar som säljs. Det handlar inte om enskilda personer, det är en hel industri som utgår från internetkaféer där en stab av personer sitter och svarar efter manus. 

    Skicka inga pengar i förskott
    Om du ser en annons som är fejkad kan du polisanmäla den. Anmälan tas upp av ditt lokala poliskontor och skickas till Nationellt bedrägericentrum i Sundsvall. Där avgörs om ärendet ska utredas eller läggas ner.

    Det är ofta svårt att gå vidare med den här typen av ärenden, särskilt om det landar utanför Sverige och det inte finns någon som blivit lurad. 
    – Det behövs oftast en målsägande, någon som är utsatt för brott för att vi ska gå vidare, säger Björn Seeth. 
    Eftersom polisen inte fått in något fall där någon blivit lurad i just en sådan här hästaffär går det bara att spekulera i vad syftet med de falska annonserna är. Mest troligt handlar det om pengar.
    När kontraktet är påskrivet kan man bli uppmanad att betala en handpenning, en vaccination eller frakten i förskott.
    – Skicka inte pengar med Western Union eller till internationella bankkonton. Den typen av transaktioner är anonyma och mycket svåra att komma åt.

    En tumregel Björn Seeth ger för att inte bli lurad är att vända på det hela. Om du skulle sälja en häst, skulle du då göra så här? Om svaret är nej, då ska du vara på din vakt.

    Denna text publicerades första gången den 24 augusti i Ridpsorts pappersutgåva nummer 16-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden