Hästägartips
6 augusti 2017 08:58
Ridsportplus

Smarta tips för vatten på betet

Så här års går hästar ute långa dagar i hagen, och många har inte sommarhagarna i direkt anslutning till stallet. Det gör att vattenförsörjningen i hagen kan ge en del arbete. Genom att planera och hitta bra system kan arbetet bli enklare.

Smarta tips för vatten på betet
Det kan vara knepigt att få fram vatten till hästar på bete. Fotograf Jan Gyllensten AB

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ett vanligt sätt att få ut vatten i hagen är att använda slang. Det kan vara både enkelt och ganska arbetsamt, beroende på hur långt det är och om slangarna kan ligga kvar hela tiden eller om de måste rullas upp efter varje användning. Om det går att placera slangarna så att de kan ligga kvar går det att fylla på vatten med slang över ganska långa sträckor. 

    Stora skillnader på slangar
    Det är stor skillnad på olika typer av slangar. De två vanligaste grov-lekarna är 1/2-tum och 3/4-tum. Den grövre 3/4-tumsslangen har förstås bättre flöde och gör att vattnet fylls på fortare, under förutsättning att vattentrycket är någorlunda från början. Den är dock rätt mycket dyrare än den vanligare 1/2-tumsslangen.

    Viktigt med rätt kvalitet
    För slangar som ska ligga ute en längre tid och kanske till och med köras över av bilar då och då är kvalitén på slangen viktig. Det är stor skillnad på olika slangar och vilken hållfasthet de har. På de flesta slangar anges lite olika uppgifter. Ett mått som är bra är hur mycket tryck slangen håller för. Det anges i bar.
    En kvalitetsslang brukar klara tryck upp till 20–25 bar.

    En annan uppgift som är intressant, särskilt om du har slangarna ute sent på hösten eller kanske till och med över vintern, är vilket temperaturintervall slangen tål. En bra slang kan klara av ner mot minus 30 grader.

    Skarvar svag punkt
    Skarvarna är alltid en svag punkt i slangsystemet. Se över kopplingarna och välj så hållbara kopplingar som möjligt. Det skiljer dessutom en del på hur bra de klämmer om slangen och håller tätt vid sidan, där slangen går in i kopplingen.

    Även här är det en fördel med en mer tålig kvalitetsslang, i och med att materialet oftast är tjockare i dem klämmer även kopplingen åt bättre och det blir tätare. Om du använder mycket slang kan det alltså vara en bra investering att lägga lite pengar på bra grejer. Då slipper du dessutom troligen också ofrivilliga duschar och irriterande läckor som du måste klippa bort och på så sätt få ännu fler skarvar.

    För den som har långa sträckor kan det dessutom vara smart att försöka hitta slangar i längre längder, 40 eller 50 meter, för att undvika för många skarvar.

    Plastbom med ny funktion
    Ibland är sträckorna så långa så det inte går att använda slang. Då kan en kubikmeterstor vattenbehållare på en traktorvagn vara en bra lösning. En sådan kan kompletterats med ett ihåligt rör; en ihålig plastbom från ridhuset. Med hjälp av den kan vattnet riktas åt flera håll och fylla baljorna i två olika hagar.

    För den som har färre hästar kan en vattensäck avsedd för skottkärra vara ett bra hjälpmedel. Säcken fylls när den är placerad på skottkärran och töms genom att kärran lutas och du siktar på baljan. Om marken på vägen till hagen är knölig är det bra att ha en tvåhjulig skottkärra; säcken är tung att få upp om den ramlar av när den är fylld. Det finns även friktionsmattor som du kan lägga i skottkärran för att säcken inte ska halka av så lätt.

    Smart tips från läsare
    Från Roger Nylén fick vi en beskrivning av hans smarta system som dessutom är vattenekonomiskt då det utnyttjar regnvatten från stalltaket.

    Från stalltaket leds regnvattnet ner i en nedgrävd vattenbehållare som rymmer 1 000 liter. Från den leder sedan stålrör vattnet vidare till en vattenbalja med flottör i hagen. Det gör vattensystemet i princip helt självgående.

    Behållaren fylls på vid regn och förser sedan vattenbaljan i hagen med vatten efter behov.
    – En del tycker att regnvatten är smutsigt, men jag skulle kunna dricka det. Det är värre med vatten som blir stillastående i dammar och tunnor, säger Roger Nylén.

    Denna artikel var publicerad första gången i Ridsport nr 14/2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden