Hästägartips
13 september 2017 07:30
Ridsportplus

Höstplanera för stallets hästar

Hösten är omplaceringarnas tid i stallet. För äldre hästen övervägs kanske pension, nya hästar kommer till kollektivstallet och fölen vänjs av.
Ridsport tipsar om hur du bäst planerar för - och utan problem genomför - höstens omflyttningar i stallet.

Höstplanera för stallets hästar

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För den häst som börjar bli gammal och inte längre kan arbeta fullt ut, men fortfarande har mer att ge, gäller det att hitta ett nytt verksamhetsområde.
    Sektorn grön rehabilitering för hästar växer och där behövs lugna och säkra hästar som inte behöver prestera särskilt mycket fysiskt, utan mest arbetar i skritt. Det kan passa den äldre hästen perfekt, liksom att vara läromästare för en orutinerad ryttare.
    Ett annat område är avelssidan, där uppfödare kan behöva en äldre häst som stabiliserande faktor i en unghästgrupp på lösdrift.

    Låna eller hyr ut hästen
    Genom att låna eller hyra ut hästen på en viss tid i stället för att sälja den, kvarstår möjligheten att själv bestämma över hästens sista tid. Skriv ett noggrant kontrakt över vad som gäller. Besök även hästen då och då, så att den har det bra.

    När det gäller nya hästar i kollektivstallet har många numera insett hur viktigt det är med ett fun­gerande smittskydd, så att den nyanlända hästen får stå lite avskilt från övriga de första tre veckorna. Undvikande av direktkontakt mellan hästarna och god hygien hos dem som sköter nykomlingen är det viktigaste. 

    När den nya hästen ska släppas i hage med övriga är det lämpligt att först låta dem stå i boxarna intill varandra över natten, så att de kan nosa på varandra och ”utbyta hästinformation”.

    Bäddar för skador
    Led den nya hästen runt hagen, så att den lär sig var stängslet finns och hur hagen ser ut. Därefter släpps den lös och stallets övriga hästar får komma in till den, en efter en.
    Gör man tvärtom, är risken stor att alla hästarna samlas vid insläppet och kastar sig fram mot nykomlingen och vill hälsa alla på en gång, vilket bäddar för skador.
    Det är viktigt att ha koll på hur grupperna fungerar och flytta om hästar som inte trivs tillsammans.

    Skilja sto och föl
    För fölen gäller det att tänka igenom hur avvänjningen ska ske, så att den blir så odramatisk som möjligt. Avvänjning bör ske tidigast vid sju månaders ålder, gärna senare. 
    Fölet kan gå kvar hos modern tills hon själv vänjer av det. Ett annat sätt är att skilja sto och föl på natten och låta dem gå tillsammans på dagen, under några veckor. Sedan skiljs de åt helt.

    Ett mer abrupt, men ändå tryggt sätt, är att ta bort ett sto i taget ur en flock med ston och föl. En trygg ledare i form av ett äldre gallsto eller en valack bör ha introducerats i gruppen först.

    Fakta: Höstens skador och sjukdomar

    Vissa av hästens skador och sjukdomar är säsongsbetonade och på hösten är dessa vanliga:

    • Förstoppningskolik 
    • Sårskador
    • Frakturer 

    Kolik kan uppkomma vid byte från bete till grovfoder eller till nytt hö/hösilage. Successiv övergång under cirka tre veckor rekommenderas.
    Sandförstoppning kan förekomma vid magert bete i sandiga hagar.
    Avvanda föl kan ibland behöva lite lösande foder som uppblött betfor eller morötter. De har visserligen ätit gräs vid sidan av diandet, men nu ska all näring komma genom torrare foder. 

    Sårskador kan förekomma när betet börjar ta slut och hästarna försöker nå gräset utanför stängslet eller om de river det och smiter ut. 

    Ett annat riskmoment är när nya hästar släpps samman. Då är det också risk för sparkskador i form av frakturer, såväl i bogpartiet som att benen går rakt av.

    Text: Ingrid Andersson i samarbete med veterinär Charlie Lindberg.

    Denna text publicerades första gången den 7 spetember i Ridsports pappersutgåva nr 17-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden