9 maj 2014 13:53

Varför går hästar ner sig i diken?

Har hästen blivit alltför domesticerad? Ja, det kan man fråga sig när man ser alla rubriker kring hästar som fått räddas ur diken, träsk och andra sumpmarker de senaste åren.

Varför går hästar ner sig i diken?

Vad är orsaken till att hästar går ner och fastnar i diken? Och finns det något sätt att undvika detta?
– Jag känner inte till några vetenskapliga undersökningar specifikt kring detta ämne, säger Eva Söndergaard, etolog vid Århus universitet.
– Men man vet att hästar som är uppfödda i en varierad miljö med olika underlag – backar och annat – har lättare att förhålla sig till kuperad terräng senare i livet, än de som endast fått gå i en platt paddock.

– Hästar är säkert inte födda med någon sorts instinkt kring detta, utan de lär sig genom livet i flocken. Som med allt annat gäller att ju tidigare i livet inlärningen sker, desto lättare går det. Det finns vetenskapligt dokumenterat att även om grunden för socialt beteende är medfött, måste det tränas. En häst som växer upp utan kontakt med andra hästar har svårigheter med ”hästspråket” och missförstår andra hästars signaler.
– Man kan förvänta sig att samma sak gäller med inlärning kring hur hästar klarar att hantera diken i en naturhage.

Det Eva Söndergaard säger stämmer väl med den iakttagelse som en engelsk ponnyuppfödare gjort. Man har både shetlandsponnyer uppvuxna på Shetlandsöarna och sådana uppfödda hemma på stuteriet, och det har visat sig att alla ”ursprungsponnyerna” hoppar över dikena i hagen, medan de andra går ner i dem och riskerar att fastna.

Förebyggande
Vad kan man då göra för att förhindra olyckstillbud med diken? Några tips:
1. Se över vad slags hästar som ska gå i hagen – om de enbart gått i små paddockar tidigare bör man vara observant på hur de klarar terräng
2. Ordna med vatten på flera ställen och var noga med påfyllningen, så att inte hästarna förleds att gå ner i ett smalt och vattenfyllt dike för att dricka.

I vissa fall kan det bli nödvändigt att stängsla bort ett dike, eller vissa delar av det, om hästarna inte verkar kunna hantera det. Enligt djurskyddslagen ska ”uppenbart riskabla områden” på betesmarkerna avgränsas så att inte hästarna kommer till skada.

Källa: Uppfödarens iakttagelse skildras i Shetland Ponies av Valerie Russell

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden