24 september 2014 10:21

Hälsning på hästars eget språk

Hästen är en social varelse som trivs i sällskap med andra hästar. För att hästflocken ska klara av grupplivet utan konflikter, har de ett välutvecklat sätt att kommunicera med varandra. Detta består till övervägande delen av kroppsspråk och till viss del av ljud.

Hälsning på hästars eget språk
Hästar hälsar på sitt eget språk.

Hästar kastar sig inte på varandra i ilska utan att först ha varnat genom olika grader av hot innan det verkliga angreppet sker. Aggressioner kommer sällan så långt som till verkliga sammandrabbningar. Ingen hästflock tjänar på att decimeras och utarmas på grund av skador som medlemmarna åsamkat varandra. Tvärtom är hästar mycket måna om att stärka banden mellan sig och att dämpa eventuella aggressionsyttringar. Detta sker bland annat genom att en häst oftast ignorerar ett hot genom att dra sig undan.

Tillrättavisningarna sker alltid i en viss turordning:
1. hot
2. förstärkt hot
3. verkställande av hotet

För att detta ska fungera, måste alla hästar förstå signalerna. Därför är det viktigt att unghästar får växa upp i blandade flockar, där de vuxna hästarna kan lära dem att tyda flockmedlemmarnas kroppsspråk, så att de förstår ”hästspråket” senare i livet.

Filmen visar hur hästspråket fungerar i praktiken när man släpper samman vuxna avelshingstar (8-19 år) vid det schweiziska statsstuteriet i Avenche. Hingstarna har levt länge på stuteriet och en del har varit körda tillsammans, men de hade aldrig gått lösa ihop tidigare när de släpptes ihop.


I Ridsport nr 19 kan man läsa mer om hästar i aktiv grupphållning.

Läs mer om experimentet här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden