9 juni 2014 13:07

Test: Anpassningsbar sadel – håller mer än den lovar?

Nyligen lanserade Bates Saddles den nya modellen Bates Innova Mono+. Sadeln ska kunna anpasas individuellt efter både häst och ryttare med nya smarta lösningar. Konceptet verkar intressant men lever den upp till vad reklamen lovar? Ridsport har fått en demonstration och provridit i sadeln!

Test: Anpassningsbar sadel – håller mer än den lovar?
Titti Strindemark öppnar upp sadeln för att kunna ändra bomvidden. Fotograf Elin Stahre

I början av maj kunde följare av Bates Saddles på Facebook för första gången läsa om den nya sadeln Bates Innova Mono+. Sadeln utlovar en oöverträfflig närkontakt med hästen och en individuell anpassning för varje ryttare. Den tunna singelkåpan, de justerbara och ergonomiska stigläderlåsen och de flyttbara knästöden Flexi Contourbloc gör att ryttaren hamnar i perfekt position. Likt övriga Bates sadlar är även denna luftstoppad med Cair och har de utbytbara koppjärnen Easy Change Fit Soulution för enkel bomviddsjustering. Sadeln finns i sitsstorlekarna 0, 1, 2 vilket motsvarar 16″, 17″, 18″ och kan fås i svart eller brun färg. Prislappen är satt till 27 200 kronor. Återförsäljare i Sverige finns på www.three-horses.se

Förhandstitt
Ridsport ville såklart få en förhandsvisning av sadeln och tog kontakt med Titti Strindemark på Three Horses AB som är återförsäljare i Sverige. Titti förklarade och demonstrerade sadelns alla fördelar innan hon provade den på lånehästen Quinten från Säva ridcenter utanför Uppsala.
– Sadeln är såpass flexibel så att den går att anpassa till de flesta hästar, säger Titti. Bomvidden ändras enkelt genom att byta ut de färgade koppjärnen och med hjälp av inlägg i olika tjocklekar kan sadeln anpassas efter hästens rygglinje.

– Om hästen har en svängd rygg och sadeln inte ligger an hela vägen undertill kan du föra in ett inlägg i sadelbossan tack vare denna kardborreöpppning, säger Titti och demonstrerar. När inläggen är på plats fördelas trycket jämnt över ryggen. – Eftersom sadeln har luftfyllning kommer luften att jämna ut trycket över hela anläggningsytan till skillnad från traditionell stoppning som inte flyttar på sig, fortsätter Titti.

Det unika med Bates Innova Mono+ är dock de flyttbara knästöden och de flyttbara stigläderhållarna. Placeringen på stiglädret kan justeras genom att flytta hållaren mellan tre olika lägen. Knästöden kan justeras framåt, bakåt och vinklas för att anpassas efter ryttarens ridposition. För att kunna testa dessa funktioner fick tre ryttare med olika benlängd och kroppsbyggnad provrida i sadeln. Titti justerade knästöden genom att lossa på två skruvar på undersidan och förde knästöden på plats där ryttaren ville ha dem innan skruvarna drogs åt igen.

Testpanelen tycker till
Samtliga testryttare var överens om att Bates Innova Mono+ är en skön och mjuk sadel som naturligt sätter ryttaren i rätt position. Höjdpunkten var de flyttbara knästöden som relativt enkelt kunde justeras för maximalt stöd. Eftersom ingen av testryttarna valde samma placering på knästöden fick dessa justeras för varje ny ryttare. Här fanns verkligen möjlighet till den perfekta placeringen vilket vanligtvis saknas på andra sadlar.

Bates Innova Mono+ är trots allt inte en sadel som kan få vem som helst att sitta perfekt. Sadelns sitsstorlek är väldigt avgörande för att du som ryttare ska hamna rätt. Även om både knästöd och stigläderhållare kan justeras når man inte riktigt fram för att kunna utnyttja dessa maximalt om sitsen är för stor. Därför är rätt sitsstorlek avgörande för att kunna dra nytta av sadelns alla fördelar. Sätet på sadeln är dessutom relativt brett och det kan kännas ovant om ryttaren är van vid en sadel med smal midja eller har en kroppsbyggnad med ett smalt bäcken.

I det stora hela är det en väldigt trevlig sadel för den kräsne ryttaren som vill ha maximalt stöd och anpassningsmöjligheter. Eftersom sadeln kan justeras efter hästen lämpar den sig extra väl till växande unghästar och hästar under uppbyggnad. Sadeln bör även vara intressant för ridskolor och till hästar med flera ryttare där behovet av individuell anpassning finns. Kanske som mor och dottersadel? Den högre prislappen drar också ner slutbetyget något, men smakar det så kostar det!

Testpanelen ger sadeln betyget 4 av 5.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden