13 april 2015 08:46
Ridsportplus

Så får du bort alla hästhår

Så här års är det hår överallt – borstarna är fulla, det flyger på stallgången och täcken och schabrak blir pälsiga på nolltid. För att slippa att få tvättmaskinen igensatt av hår måste man få bort i alla fall det värsta innan man tvättar. Det är ett slitgöra, men vilken metod är egentligen bäst? Ridsport har testat några olika metoder.

Så får du bort alla hästhår
Den här specialborsten fungerar bra för hårborttagning. Picasa

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För att göra det hela så rättvist som möjligt användes två olika schabrak – ett med en insida av bomull och ett med ett fleeceliknande material på insidan.

    Vi började med att använda en klädrulle – i det här fallet en som har en återanvändningsbar klibbig yta – man sköljer den så blir den klibbig igen. Det är ingen bra metod. Rullen blir full av hår på ett par tag, och det tar en liten stund att få bort allt så man kan börja om. Erfarenheten säger att det är samma med den vanliga sorten med klibbigt papper – pappret blir fullt av hår hela tiden och det går åt extremt mycket för att få något resultat.

    Ett vanligt husmorstips som man ofta hör är att diskhandskar är en bra metod för att dra bort hår. Vi testade, och det funkade, men det är inte särskilt effektivt. Gummihandskarna lossar håren, men de drar mest runt dem så de fastnar på nya ställen. Resultatet är detsamma på båda typerna av ytor.


    Att använda gummihandske är ett vanligt husmorstips, men den drar mest runt håren och gör dem statiska.

    Inte heller en fuktad svamp är särskilt effektivt även om det funkar. Även den drar runt håren så man måste dra bort dem flera gånger.

    En fönsterskapa var ett annat tips som inte fungerar så bra – den tar knappt med sig något hår alls när man drar.

    En ryktsten är ett betydligt effektivare redskap. På bomullsytan drar den bort alla hår i ett enda tag, och håret blir inte så statiskt som med flera av de andra redskapen. På fleeceytan får man det inte helt rent, men det var å andra sidan svårt att få med något redskap. Nackdelen med ryktstenen är att den ruggar ytan en del. Det märks inte särskilt mycket på bomullsytan, men på fleeceytan syns det tydligt. Dessutom lämnar den smulor efter sig.


    En ryktsten är ett av de allra bästa redskapen, men den ruggar upp ytan och lämnar damm efter sig. Foto: Kajsa Ekedahl.

    En massageborste i gummi med piggar visar sig också vara ett användbart redskap. Med sidan med de små, täta piggarna tar den effektivt bort hår. Det som fastnar kan man lätt slå bort genom att knacka borsten mot något.

    Till sist testade vi en speciell borste som marknadsförs som bra för att dra bort hår. Den har trekantiga borst av gummi och ett vridbart handtag. På fleecematerialet var den vinnaren, men med tuff konkurrens av massageborsten. På bomullsytan fick den se sig slagen av ryktstenen eftersom den inte får med allt hår i ett tag utan man måste borsta flera gånger.

    Hur gör du? Har du tips på något redskap som fungerar ännu bättre? Kommentera här under eller maila till webbred@tidningenridsport.se !

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden