Träningstips
28 oktober 2014 08:34

Förvänd galopp i de lätta programmen

När hästen är stabil i galoppen är det dags att börja rida förvänd galopp. Förvänd galopp stärker och rakriktar hästen och är en kontroll på galoppens kvalitet.

Förvänd galopp i de lätta programmen

Börja med att göra det hela enkelt och odramatiskt. En bra början är att svänga in någon meter innanför spåret på långsidan och sedan mjukt svänga tillbaka. Detta är även en första test på hur hästen reagerar. Om du känner en tendens till att hästen vill bryta av så är det lätt att rida på rakt framåt, se till att du får en förbättrad galoppkvalitet där hästen håller ihop, understödja galoppsidan med hjälperna och prova igen. Var noga med att inte svänga för tvärt ut mot spåret.

När detta fungerar kan du öka storleken på bågen så den går in till kvartslinjen. Det kan vara till hjälp att ställa ut koner eller bommar som riktmärke. Om du använder koner, ställ gärna två stycken på rad. Det hjälper dig att få en mjukare båge. Risken när man har en kon är att man svänger för tvärt ut mot spåret efter konen. Lägg en båge på ena långsidan och använd den andra för att förbättra galoppkvaliteten. På en del hästar kan man behöva rida framåt där, på andra är det bättre att lägga ett par tiometersvolter.

Nästa lätta linje är den som finns i Lätt A:1. Vänd halvt igenom  – i dressyrprogrammet ska du komma ut före mittbokstaven, det vill säga du gör en brantare diagonal tillbaka – och följer sedan spåret i förvänd galopp. Före hörnet bryter du av till trav.

Använd vändningen för att få en bärig galopp, det gör det lättare att sedan hålla ihop den förvända galoppen.  I Lätt A:1 ligger det en tiometersvolt på långsidan före vändningen. Den ger ytterligare hjälp med att hålla kvaliteten i den rättvända galoppen för att få bra förutsättningar att rida den förvända.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden