Träningstips
13 oktober 2014 19:44

”Hästen måste acceptera benen”

Efter en framgångsrik helg i Nations Cup-finalen kom Nyköpingssonen Henrik von Eckermann hem för att lära andra om sin träningsfilosofi. "Det är kul att dela med sig", sa han mellan två träningstillfällen på Tärnö säteri under måndagskvällen.

”Hästen måste acceptera benen”
Henrik von Eckermann var tillbaka i Nyköping för att hålla träning och clinic på Tärnö säteri. Foto: Roland Thunholm.

Att Henrik skulle ta sig till Tärnö direkt efter en framgångsrik helg under Nations Cup-finalen i Barcelona var självklart enligt honom själv.
– Det är kul att dela med sig av sina kunskaper och att se dagens ungdomar rida. Jag minns själv hur det kändes när man var i deras skor och nu känns det kul att få hjälpa i alla fall några på vägen.
Som ung försökte han själv hitta inspirationen genom att åka iväg på större tävlingar. Det blev också en och annan Henk Nooren-clinic – något som han förvisso får ganska gott om även i dag under landslagsträningarna.

– Idag får jag inspiration av min chef (Ludger Beerbaum, reds anm) och på tävling. Att se hur andra utvecklar sina hästar är väldigt inspirerande, det finns alltid något man kan göra bättre, berättar Henrik under en paus mellan två träningsgrupper.

De 15 ryttarna på träningen var indelade i tre grupper, med ungdomar på ponny och häst i en grupp, och storhästryttare i de två andra.

I den avslutande gruppen red Py Jägerden, Emma Kåbring, Åsa Frändberg, Niklas Haking och Linda Melin, alla tävlingsryttare i svår klass.

Träningen började med att deltagarna fick trava över bommar på en volt. En uppgift som inte var lika lätt för alla hästar. Svårighetsgraden ökade dessutom när bommarna, som i början låg på marken, flyttades upp på sockerbitar.
– Vi vill att hästen ska söka sig neråt. Det är en sak att de slår i bommarna när de är spända, då blir de bara mer spända. Men slår de i när de är avslappnade lär de sig, menade Henrik.

Gruppen gick över till att travhoppa ett hinder med cavalettis före och efter.
– Här är det viktigt att hästen lär sig hoppa med hela kroppen och inte bara kravlar sig över, sa Henrik och rullade ut en markbom innan det mittersta hindret.
– Det här blir som hjärngymnastik för hästen.

Sedan fick de fem ekipagen rida en enkel bana.
– Det är viktigt att hålla sig så fokuserad som möjligt även om banan inte är så svår, framhöll Henrik.
Några av hästarna var heta och ryttarna ville gärna hålla tillbaka – lite för mycket enligt Henrik.
– Du måste kunna använda benen utan att den heta hästen springer iväg. Hästen måste acceptera att jag använder benen, sa Henrik och uppmanade en av ryttarna att rida fram en av de heta hästarna istället för att hålla tillbaka.
– Se där, nu galopperar han under sig istället för att han kryper in under nacken, berömde Henrik.

Under kvällen håller Henrik von Eckermann även en clinic. Läs mer om det imorgon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden