Träningstips
14 oktober 2014 10:17

Henrik delade med sig av sina framgångsrecept

Henrik von Eckermann hade en heldag på Tärnö säteri, där han under kvällen höll en uppsutten clinic. "Att få hästen avslappnad är a och o."

Henrik delade med sig av sina framgångsrecept
Läktarna var fulla när Henrik von Eckermann höll clinic på Tärnö säteri utanför Nyköping. Roland Thunholm

Henrik von Eckermann hade flugit direkt från sin toppenhelg i Barcelona till Sverige och Tärnö säteri utanför Nyköping för att dela med sig av sina tankar kring träning och tävling. Under eftermiddagen höll han träning för tre grupper och senare satt han själv upp på två lånade hästar.

Först ut var stoet Wasabi HHZ, som stadigt gått 1,40 tillsammans med Emma Kåbring under året.

– Jag försöker alltid att lära känna hästen när jag sitter upp för första gången. Det är viktigt att hästen kan slappna av innan jag börjar kräva något av den, det är a och o, förklarade Henrik medan han travade runt i ridhuset.
– Jag försöker rida så okomplicerat som möjligt. Det blir nog så komplicerat när jag ska tävla i alla fall.

Samtidigt gäller det att fånga hästens fokus.
– Det gäller att få en tittig häst att bli så koncentrerad på mig att den inte tänker på det andra.

Henrik red samma övningar som han låtit sina elever göra under dagen. Det blev upp till bevis för Nyköpingssonen, som inledde med att trava över bommar på en volt.

– När jag lägger på ben vill jag att den ska komma uppåt, bli mer aktiv. Inte springa fortare, sa han om det redan avslappnade stoet Wasabi som med lätthet travade över bommarna.

När han sedan travhoppade över ett räcke med cavalettis före och efter, var han noga med att hästen ska gå rakt både före och efter hindret.
– Vi vill att hästen ska hoppa rakt över hindret, inte svänga med benen åt ena hållet. Hoppar en häst åt ena hållet, fråga dig varför den gör det. Varför landar den bara åt vänster, men inte till höger? Är den svag eller har den ont? Det finns alltid en anledning till att de gör på ett visst sätt.

Henrik tyckte inte heller att det fanns någon anledning att stressa hästen att landa i rätt galopp.
– Det är bättre att låta dem galoppera rakt fram.

Efter några språng på banan, var det dags för hästbyte. Hemma i stall Beerbaum i Tyskland är nedvarvning minst lika viktigt som uppvärmningen.
– Jag rider ofta av 20 minuter hemma så att man kan varva ner hästarna ordentligt. Hästarna måste också få komma till ro, sa han innan han hoppade upp på kvällens andra häst, stoet Thelma.
Thelma har tidigare tävlats av Jens Fredricson upp till 1,55 men rids i dag av Emma Kåbring. Ekipaget tog en tredjeplats i Strömsholms Grand Prix i år.

Till skillnad från Wasabi, som var mjuk och lätt i formen, krävde Thelma lite mer lösgörande arbete. Henrik tog sin tid för att få hästen att lossna genom att värma den ordentligt.
–  Istället för att med kraft få hästen lösgjord, försöker jag att arbeta den mjukare. Man kan aldrig tvinga en häst till lösgjordet.
Travbommarna blev sedan en nyttig övning för den något stela hästen.
– Den här hästen lyssnar mer för händerna än för skänkeln, jag vill att den ska lyssna mer på skänkeln. Hon är ganska stel och styv i sina rörelser och jag vill få in mer elasticitet i kroppen. Även om hästen är tung i handen, måste jag använda benen mer.
Mot slutet ville Thelma hellre galoppera över bommarna än trava.
– Nu tyckte hon det blev väldigt jobbigt att lyfta på båda benen, och vill hellre studsa över. Då måste vi gå tillbaka till grunden, sa Henrik och fick hästen att sänka sitt huvud och trava över.

Att hålla hästen avslappnad och att rida med skänkeln istället för med handen, menade Henrik var ett sätt att hålla hästen så skadefri som möjligt.
– Bra ridning håller hästen frisk. Det är bara att titta på omhoppningar. Du kan vinna en klass så att det sliter på hästen. Eller så kan du rida som Marcus Ehning och håsten har inte ens märkt att det är omhoppning. Det går att rida på ett sätt som inte sliter, säger Henrik.
Hästen landar i fel galopp men Henrik fortsätter rida långsidan ner i förvänd galopp.
– Jag vill se så att hästen lyssnar på mig och inte bara byter galopp av sig själv.

Men att hålla hästen skadefri handlar inte bara om att rida rätt. Hos Ludger Beerbaum har de ett system för att hålla hästarna friska.

– Hovslagaren är nästan viktigare än veterinären. Vi har en otrolig hovslagare hos oss, som kommer från Schweiz och skor hos oss. Hovslageri är lite som med ryttare, en hovslagare måste också ”träffa hindret”, ha lite känsla, säger Henrik som berättar att hästarna röntgas innan de skos, för att de ska kunna se hur hovleden ser ut.

Det gäller också att vara lyhörd för hästen och att lyssna på hästens signaler.

- Gotha känner jag så väl nu att jag märker om något är fel bara när jag går ut med henne från stallet.

På anläggningen finns 100 hästar – att få ut dem i hage varje dag är en målsättning för teamet, även om det inte alltid är genomförbart.
– Men vi rider hästarna varje dag, de yngre hästarna får en vilodag per vecka. Vi rider hellre ofta men inte lika hårt varje gång. Vi tror att hästar behlver röra på sig, varje dag.

När det gäller Henriks egen träning är den i dag minst lika viktig.
– Jag har haft problem med min rygg och måste träna. Vi har faktiskt en personlig tränare som kommer till stallet en gång per vecka och tränar med alla. Jag är i bättre form nu än när jag var 20, och man får ett bättre kvitto när man rör på sig och äter rätt.


Henrik avslutade sin clinic med att hoppa samma bana som han tidigare låtit sina elever göra, vilket visade att han var lika mycket perfektionist själv som med sina elever.
– Det där var inte så bra, sa han självkritiskt och tog med lätthet om den sista linjen med Thelma.

Läs mer om Henriks träning för eleverna

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden