Träningstips
14 oktober 2014 08:30

Hitta kontrollen med slalom

Detta är en övning med sitt ursprung i teknikmomentet i Working Equitation. Ŗvningen är lösgörande och hjälper ryttaren att hitta kontrollen både när det gäller bjudning och väg.

Hitta kontrollen med slalom

Placera ut markörer enligt banskissen. Det kan vara koner eller hopp-block, men du har hjälp av om de är lite högre, till exempel hinderstöd. För dubbelslalom väljer du själv om du vill använda fem eller sju stycken. När arbete i galopp i dubbelslalomen påbörjas rekommenderas fem. Svårighetsgraden i övningen går från mycket lätt till svår, men glöm inte att det är noggrannheten i ridningen som avgör kvaliteten. Välj hellre en lättare nivå och försök att rida helt perfekt.

Enkelslalom (se skiss nedan) rids genom bara den längre raden, med fem markörer. Vägen är enkel – varannan markör ska du ha på vänstra sidan, varannan på den högra. Försök att hitta en mjuk och symmetrisk linje där du får mjuka omställningar mellan varje markör. Bågarna ska inte vara särskilt yviga, utan fokusera på att ha en linje där du kan hålla en jämn bjudning och göra mjuka omställningar mellan höger och vänster. Övningen kan göras i skritt, trav, galopp med bibehållen galopp eller galopp med byten. Bytena ska då ligga mitt emellan markörerna, på den linje som de bildar.

Dubbelslalom rids som en serpentin runt markörerna. Börja med att hitta rätt linje i skritt och trav. Övergå sedan till att rida linjen i trav med en skrittövergång mellan varje markör. Det ska vara ett till tre skrittsteg, mer får inte plats. Fokusera på att ha en jämn bjudning, att göra mjuka övergångar och omställningar och att få bågarna lika stora. I galopp finns tre varianter – galopp med enkla byten, galopp med bibehållen galopp och med galoppombyten. Framför allt galopp med byten kräver en mycket samlad och väl lösgjord häst.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden