Träningstips
4 november 2014 08:31

Lösgjord häst med serpentiner

Serpentiner över medellinjen är en bra övning som kan varieras nästan i det oändliga. En fördel är att du måsta ha hästen lösgjord då du byter riktning så ofta.

Lösgjord häst med serpentiner

En noggrann väg gynnar rakriktningen, och genom att variera takt och tempo märker man om hästen är framme för hjälperna och på alerten. Eftersom det händer rätt mycket kan du som ryttare inte sitta och såsa till, utan du måste rida aktivt genom hela serpentinen.

Lägg gärna ut två bommar som en bomkorridor där du passerar medellinjen. På 20×40-bana är det lagom med tre serpentiner. Har du tillgång till 60-bana kan du istället välja fyra eller fem. Fördelen med fyra serpentiner är att du då hela tiden byter varv då du går ur serpentinen åt motsatt håll.

Bommarna fyller flera funktioner. En är att de hjälper dig att göra lika stora serpentiner och ger dig ett riktmärke att sikta på. En annan är att de hjälper dig att hålla hästen helt rak över medellinjen och på så sätt får du en bättre omställning. En tredje är att de fungerar som en markör så du ser att du gör halvhalter eller eventuella övergångar på rätt ställe. Om korridoren görs smal blir övningen svårare, samtidigt som bommarna bidrar till en nästan automatisk halvhalt.

Börja med att rida serpentinen i skritt för att känna på vägen. Var noga med att hitta linjen och reglera tempo och böjning. Gå sedan över i trav och försök hitta ett flyt genom bågarna. Hästen ska bjuda jämnt framåt åt båda håll och ligga jämnt i tyglarna. Den ska spåra och får inte ramla inåt mot någon av dina innerskänklar eller sladda utåt i svängarna.

Nästa steg är att lägga in ett par-tre skrittsteg mellan bommarna. Här är det viktigt att förbereda så skrittstegen hamnar rätt och så hästen håller jämn bjudning trots gångartsbytet. I galopp kan man välja att göra enkla byten, byten i språnget eller bibehålla galoppen genom alla bågar. När bommarna ändå ligger framme så testa att ibland göra halt mellan dem. Du kan även prova att rygga ett par steg. Om du hela tiden varierar vad du gör mellan bommarna så blir hästen uppmärksam på dig och dina hjälper.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden