Träningstips
21 oktober 2014 08:31

Öva upp styrka och smidighet med förvänd galopp

Den här övningen hjälper dig att få en stark och liksidig förvänd galopp. Den går att dela upp i delar till att börja med, men rider man hela några gånger i rad får man hjälp med styrka, smidighet och rakriktning samtidigt som det blir ett flyt i övningen.

Öva upp styrka och smidighet med förvänd galopp

För att rida hela övningen bör hästen vara någorlunda stabil i förvänd galopp.

Börja med att ha en bra grundgalopp utmed spåret. Lägg gärna några tiometersvolter för att känna att hästen inte faller ut på yttersidan utan klarar av att bära upp sig på den linjen. Vid kortsidan vänder du halvt igenom och fortsätter utmed spåret i förvänd galopp. Genom att flytta hästen i svag skänkelvikning utmed linjen minskar du risken att hästen bryter av eller försöker byta galopp när den når spåret. 

Är hästen orutinerad i förvänd bryter du av till trav innan hörnet. Med den mer rutinerade hästen fortsätter du genom kortsidan, men rundar av den så den får formen av en halv 20-metersvolt. När du når långsidan vänder du snett igenom. Eftersom du precis ridit en halv 20-metersvolt blir det lite efter bokstaven. Var noga med att få en mjuk sväng in på diagonalen för att sedan räta upp och rida rakt.

Fortsätt i galopp – nu är det ju rättvänd galopp igen. Följ spåret till nästa kortsida, lägg gärna någon tiometersvolt på vägen för att känna att hästen inte rinner iväg i den bekvämare rättvända galoppen, och börja sedan om övningen på nästa kortsida. Den blir nu spegelvänd mot förra gången – med halvvolten på andra kortsidan. Gör övningen i båda varven. Har du svårt att hålla flytet hela vägen, börja med att bara rida halvt tillbaka + halvvolt.

När det funkar, övergå till att göra hela övningen. Det är en poäng med att hålla igång och vända över mellan rättvänd och förvänd galopp, men tänk på att det är rätt jobbigt för hästen. Lägg kraven lagom och ge skrittpauser emellan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden