Träningstips
8 december 2014 07:29
Ridsportplus

”Top class” på clinic med Christoph Hess

"Vi ska sträva efter avspända, nöjda hästar. Hästar som vill jobba och som inte går emot eller piskar med svansen." Det berättade Christoph Hess när han höll clinic på Strömsholm på temat "Happy Athletes".

”Top class” på clinic med Christoph Hess
Det tyska ridsportförbundets utbildningschef, Christoph Hess, höll en öppen clinic på lördagseftermiddagen på Strömsholm.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Christoph Hess vill inte se långa spön, hårda händer eller grävande sporrar. Hess som är utbildningschef vid det tyska ridsportförbundet står för lätthetens skola, där hästens välbefinnande sätts i centrum.

Jens Fredricson skulle ha ridit tillsammans med Filip Ågren, som dagen till ära fyllde 18 år, men Jens låg i influensa så Filip fick rida ensam. Först ut var dock Emelie Nyreröd på fyraårige SpongeBob efter Sir Donnerhall. Hästen föll Christoph i smaken och superlativen haglade. Han prisade Emelies ridning och ville ta med hästen hem.
– Förr hade vi många hästar som gick emot och var tunga i handen. Idag ser vi alltmer sådana här hästar, som söker bettet och har lättare att jobba med naturlig balans. Top class!

Efter Emelie Nyreröd var det Filip, som red elvaåriga hopphästen Cardina efter Cardento. Han fick jobba med att inte ha hästen så mycket i handen. Avsaktningar i öppna från galopp till trav gjorde susen. Den övningnen fick även de andra göra.
– Dressyr är inte bara till för dressyrhästar utan för alla hästar för att de ska vara mjuka och glada.


Superlativen haglade över de unga svenska ryttarna. Här är det Filip Ågren som lovordas. Foto: Ulrika Fåhreaus.

Längre tygel för att hästen ska få ut halsen och lätt, lätt hand var ett återkommande tema. Mitt i clinicen tog Hess till orda om spön. Spöna blir längre och längre, vilket är en dålig utveckling menade han.
– Använd aldrig spöet på hästens bakdel! Hästen upplever det som en bestraffning. Rid med ett kort spö och peta bara lite med det på bogen.

Nästa ryttare var Emelie Aldenfalk, nyligen korad som morgondagens stjärna i dressyr. Hon och tioårige Winton  efter Warsteiner rev ner spontana applåder för sina galoppombyten. Och Hess sa det om och om igen:
– Top class! Top class! Vi har diskuterat vad en Happy Athlete är: vi har den här, det är Emelies häst!
Camilla Nyblom red gamle läromästaren Early Trick efter Come back II. Hon fick göra piruetter med en hand för att minska handens inflytande i ridningen. Sista ryttaren var åter Emelie Nyeröd, nu på 15-åriga stoet Miata efter Lancado.

.
Emelie Aldenfalk fick rida galoppiruetter med en hand för att minska tygelns betydelse. Foto: Ulrika Fåhraeus.

Clinicen igenom underströk Christoph Hess hur viktigt det är med glada hästar, att all utbildning måste göras på ett positivt sätt så att det blir roligt för hästen.
– Vi måste alla ta vårt ansvar och till exempel fråga oss varför hästen piskar med svansen. Inte minst domare!  Ekipage ska inte få höga poäng om hästen piskar med svansen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 83 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden