Träningstips
9 juni 2014 14:25
Ridsportplus

Gillian Higgins tipsade om pilatesövningar för häst

Vid clinicen på Bökeberg i lördags gav brittiska Gillian Higgins, ”terapeuten med de målade hästarna”, åhörarna tips om vardagsövningar som ger hästen en muskelkorsett som stöd för ryggen.

Gillian Higgins tipsade om pilatesövningar för häst
Gillian Higgins målar skelettet på häst och ryttare för att visa hur det fungerar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dessa övningar kan man göra varje dag. De görs vid hand och kan läggas upp som en rutin när hästen leds till och från hagen. Mitt mantra är ”If you don´t use it, you will loose it”! sade Gillian. Alltså, se till att träna och underhålla de muskler som hästen behöver.

    Pilates för häst är hårt arbete på ett odramatiskt sätt. Det sätter igång coremusklerna som ligger djupt in i hästen och ger stabilitet åt ryggraden.


    Tips på vardagspilates:

    1. Rygga hästen tio steg, låt den gå framåt i skritt lika långt och rygga sedan en gång till. Hästen ska verkligen marschera bakåt med sänkt huvud i ryggningen och sedan gå med energiska steg framåt i skritten.

    2. Låt hästen göra en minivolt runt dig, så att den måste trampa över i sidled med sina bakben. Tre varv åt varje håll.

    3. Använd en cavalettiserie med fyra bommar till att låta hästen gå i snäva serpentiner genom den. Börja med stora avstånd, gör avståndet mellan bommarna snävare efterhand. Övningen gör att hästen måste sätta fram- och bakben tätt tillsammans, vilket stimulerar bukmuskulaturen till att arbeta.

    Inför ett ridpass kan man även låta hästen ”kuta och svanka” genom att trycka i kruppan på båda sidor samtidigt; hästen skjuter då reflexmässigt rygg och drar upp buken samt sänker ryggen igen.

    Allt detta är enkla, bra övningar som stärker hästens rygg och kan förebygga problem framöver.

    Fördelen med Gillian Higgins sätt att måla anatomin utanpå visningshästarna, är att det ger en ökad förståelse för samspelet mellan skelett, muskler och ligament. När hon visade varför sadeln inte ska ligga för långt bak, är det lätt att se vad hon menar: hur bröstkotorna lutar åt ena hållet och ländkotorna åt det andra. En tryckande sadel mitt på mellanrummet där kan inte vara optimalt för hästen.

    Ännu tydligare blir detta när en ryttare med sitt skelett på en kroppsdräkt, sitter upp. Då ser man direkt vad som händer om ryttaren inte sitter rakt över hästen.

    Konceptet med anatomisk målning kom Gillian på för åtta år sedan och sedan har det vuxit till att omfatta föreläsningar världen över, inspelning av dvd och utgivande av böcker. Gillian Higgins är fysioterapeut inom sport och rehab av hästar, vilket omfattar stretching, massage, pilates och manipulation.

    – På det här sättet kan jag kombinera mina tre intressen: att måla, hålla på med hästar och att undervisa.

    Clinicen på Bökeberg var den första i Sverige och man inledde tidigt på morgonen med att måla hästarna.

    – Det tar mellan fyra och fem timmar att få en häst klar, berättade Gillian medan hon med säker hand drog upp de svarta konturerna runt hästens revben.

    – Här har jag haft sex goda medhjälpare.

    Gillian har vanan inne att visa hästens insida på utsidan; totalt har det blivit över 500 antomiska målningar sedan 2006, då hon kom på idén med detta.

    Skelettet var målat på ena sidan på skimmeln Olle; muskler och ligament på den andra. På det bruna stoet Daisy fanns anatomin bara på en sida, den andra var omålad. Därmed kunde man direkt se vilken skillnad det blev på uppfattningsförmågan av vad som händer i hästens kropp vid rörelse eller arbete över bommar.

    Gillian Higgins visar sitt unika koncept över hela världen och har bland annat varit på Global Dressage Forum i Holland och VM i Kentucky. Hemma i Nottingham håller hon även kurser för barn som får göra anatomimålningar på sina ponnyer. Mycket populärt och lärorikt!

    Gillian Higgins Sverigebesök med en clinic i Skåne och en i Göteborg, var arrangerad av Bökeberg, Stall Corazon och Apelgården.

    Vid Bökebergsclinicen fanns ett 60-tal ryttare, hästägare, massörer och andra hästterapeuter på plats. ”Suveränt bra” var ett stående omdöme. Ridsport fångade ett par av åhörarna:


    Rikard Andrén, ATS Hästutbildningar i Hörby:

    – Vi har hört talas om henne sedan tidigare, men hon var mycket bättre i verkligheten. Fantastiskt pedagogiskt och bra. Min fru Veronica och jag kommer båda att gå på föreläsningen i Göteborg också, som riktar sig till yrkesverksamma.


    Eva Hall, Marielunds Häst- och Människohälsa, Karlskrona:

    – Jag är hästmassageterapeut och vi har haft hennes material i utbildningen så det var en given grej att gå när hon äntligen kom hit. Jag hade bara önskat att många fler fritidsryttare hade sett och hört detta!

    Text: Ingrid Andersson
    Foto: Lottapictures

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden