Träningstips
25 september 2014 17:28

”Det mentala måste också med”

Före första klassen på en tävlingsdag är det inte särskilt mycket kö till cafeterian. Däremot kan kön till toaletterna vara lång. Det är inget konstigt, säger Andy Swärd, mental rådgivare för många elitryttare. Det är så vi människor fungerar.

”Det mentala måste också med”
Andy Swärd föreläser med stor inlevelse.

För att bli bra på att tävla måste vi lära oss hur vi fungerar, både som individer och som människor i största allmänhet.

Andy Swärd var inbjuden av Dressyrringen att hålla ett inspirationsseminarium i Blentarp den 13 september. Drygt 20 deltagare lät sig inspireras och utmanas av Andy.
– Att vara coach handlar om att enbart arbeta utifrån klientens agenda, berättar Andy vid ett samtal efter träffen.

Till skillnad från tränaren får coachen aldrig döma. Coachen lyssnar och guidar klienten framåt utifrån klientens egna förutsättningar Tränaren måste kunna säga att något är fel eller bestämma vilka som ska vara med i ett lag, till exempel. Att bli coachad passar inte alla, men många kan ha hjälp av det.

Andys arbetssätt bygger på tre ben. Det första är insikten om hur kroppen reagerar under press. Genom att vi lär oss vilka reaktioner vi får kroppsligen när vi utsätts för pressade situationer kan vi förstå kroppens reaktioner. Under föreläsningen drog han ofta paralleller till hur urtidsmänniskans vardag såg ut, för där finns förklaringarna till vår kropps reaktioner. Måste vi till exempel springa för att komma undan en sabeltandad tiger så tappar vi tillfälligtvis känseln i armar och ben. Det är en överlevnadsgrej, för den som stannar för att den trampade på något vasst blir uppäten.

Nästa ben är våra grundegenskaper. Det är något vi har och inte enkelt kan förändra, men genom att förstå vilka grundegenskaper vi har så kan vi också få förståelse för varför vi beter oss på ett visst sätt, varför omgivningen reagerar på det och varför vi reagerar på omgivningen i vår tur. Vi kan också lära oss att hitta de grundegenskaper som är  utvecklingsbara i oss själva, och förstärka dem när det behövs och på så vis bli så mycket starkare och känna sig mer ”hel”. Det tredje benet handlar om hur man kan arbeta för att förändra sitt eget tankemönster.

– När de tre benen är synliga och samverkar, då skapas magi, säger Andy och ler, det är då vi åstadkommer förändring. Detta är ett viktigt verktyg för att kunna förändra och förädla våra prestationer.  
– Vi måste lära oss att hantera situationer utifrån våra egna givna förutsättningar, förklarar han. Vi har olika personligheter, och det påverkar hur vi ser på olika situationer. När det gäller ridning handlar det också om att flera olika personligheter ska samverka. Förhållandet mellan idrottarens personlighet och tränarens är något att ta hänsyn till i många sporter. Inom ridsporten kommer dessutom hästens personlighet in i ekvationen. Ryttare och hästar med olika typer av personligheter kan fungera mycket bra tillsammans, men det är viktigt att då förstå skillnaderna.

Även de fysiska förutsättningarna spelar förstås roll. Andy tar ett exempel från tennisen:
– När Björn Borg var som störst ville många unga tennisspelare spela precis som han. Men hans spelstil var speciell och fungerade inte för alla, för han hade sin speciella grundegenskap. Var och en måste hitta det som fungerar utifrån de egna förutsättningarna.

För att nå en maximal prestation menar Andy vidare att det är viktigt att själv styra processen. Genom att ta reda på de givna förutsättningarna kan man sedan själv skapa förutsättningar för att lyckas. Om man till exempel vet att man kommer behöva gå upp väldigt tidigt under en viktig tävling kan man vänja kroppen vid det under en längre tid innan – då har man själv skapat en situation där kropp och hjärna är vana att prestera vid den tidpunkten.
– Man bör alltid ha en plan, säger Andy. Om det sen inte är en bra plan så går det att ändra på den,  det blir mindre bra om man helt saknar plan.

Under eftermiddagen fick My Sandgren och Elsa Ottosson, två ponnyryttare från Willands, prova på Andys sätt att tänka i praktiken. Målsättningen var att arbeta på det mentala planet och minska den fysiska hjälpgivningen. Till exempel fick de prova att öka traven genom att ändra sina inre målbilder. Bara genom att se den inre bilden ökade hästarna, utan någon synlig hjälpgivning.

– Vi fastnar ofta i att det mekaniska ska funka, säger Andy, och det ska det förstås göra. Men det mentala måste man också ha med. Hästar är känslomässiga djur som reagerar på sinnesstämningar. Den som är närmast optimal sinnesstämning är också den som har bäst förutsättningar för att lyckas uppnå sina uppsatta mål.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden