Träningstips
24 mars 2015 08:53
Ridsportplus

Dags att börja jobba med 2-åringen

Unghästserien del 3: När unghästen blivit två år påbörjar Paulinda Friberg utbildningen på allvar. 2-åringarna mognar mycket under året. Framåt hösten kan hon börja med longering och tömkörning i korta pass – och kanske till och med sitta lite på hästen, innan vintervilan tar vid.

Dags att börja jobba med 2-åringen
När unghästen blivit två år är det dags att börja jobba den.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under våren handlar det framför allt om att befästa det som påbörjats som föl och 1-åring. Hästarna ska vid det här laget vara välhanterade och gå att leda utan problem. De ska ha koll på ledarskapet och det ska gå att säga till dem genom att bara säga Nej.

    De ska också vara lastvana och kunna åka ensamma i transporten. Och de ska klara av att gå iväg ensamma från de andra hästarna.

    Under den här perioden börjar Paulinda ta 2-åringarna till ridbanan eller ridhuset för att vänja dem vid nya miljöer.
    – I början är inte träningspassen längre än kanske fem till sju minuter, säger Paulinda.
    – Jag bara leder runt dem lite. Jag låter dem titta i ridhuset och i speglarna, gör halt och kanske ger dem några morötter. Detta gör jag under en period, sedan får hästarna en paus från träning några veckor.

    2-åringarna mognar
    Så småningom börjar Paulinda vänja dem vid longeringsgjord och träns. Då har det för det mesta hunnit bli höst.
    – Det är stor skillnad på 2-åringarna i mars och i oktober, säger hon. De mognar massor i huvudet under den här perioden.

    Innan unghästarna får bett i munnen har tänderna blivit kollade och eventuella vargtänder har tagits bort.
    När Paulinda börjar longera har hon tränset på, men har longerlinan i en grimma utanpå tränset. Hon använder inga inspänningar.

    Nu är det praktiskt att ha etablerat röstkommandon sedan innan.
    Så småningom sätter hon även på tömmar, med en rak tömsättning. I början har hon i princip ingen kontakt med munnen alls, utan hästen får i lugn och ro vänja sig vid att ha tömmar över ryggen och runt baken. När det funkar lär hon dem svänga för tömmen.

    Högre och högre
    Under hösten när hästen är 2,5-åring börjar Paulinda använda pall när hon ryktar. Hon tar en högre och högre pall och lutar sig över hästen och borstar på andra sidan.
    – Jag vill att hästen gradvis vänjer sig vid att jag är högre och högre upp, förklarar hon.
    – På en lugn häst kan jag till sist hänga över ryggen, men med ena foten kvar på pallen. Däremot sätter jag mig aldrig på hästarna i stallet.
    – Jag försöker göra allt från båda hållen så att det inte är något konstigt för hästarna. De får även vänja sig vid sprayflaskor, dusch och alla andra vuxensaker som de ska lära sig.

    Longeras lätt inspänd
    I ridhuset fortsätter Paulinda med korta pass, där hon lär unghästen att gå fram för rösten. Hon går gärna bredvid i skänkelläge och lär den att gå fram när hon är i den positionen.
    Tömkörningen börjar på volt, ofta med yttertömmen runt bakdelen så de lär sig det, och hon longerar dem lätt inspända med en halsförlängare som fästs i gjorden på sidorna.
    – Det händer att jag sitter på dem på hösten som 2,5-åringar, om de är mogna för det.
    Även då är det mycket korta pass på fem till sju minuter som gäller.

    Paulinda vill ha lite kontakt i munnen på dem från början, men kräver inte att de går på tygeln.
    – Jag vill att de ska söka sig till bettet själva, vilja ha kontakt. Men om vi kommer dit över huvud taget beror på individen. Det är viktigt att ta hänsyn till hur mogna de är.
    – Jag visar inte heller hästar på 3-årstest om jag inte tycker att de är mogna för det. Målet för mig är inte unghästklasser och championat, utan att lägga en bra grund för tävling på hög nivå under hela livet.

    Rejäl vintervila
    Under vintern som 2-åring/3-åring får hästarna en rejäl vintervila, oavsett om Paulinda suttit upp på dem under hösten eller inte.
    Över lag tycker hon att det är bra att träna tre-fyra dagar i veckan under perioder, för att sedan låta unghästarna pausa och smälta det som de lärt sig under några veckor. 


    FAKTA, 2-åringen:
    • Arbeta i korta pass.
    • Var konsekvent.
    • Ge viloperioder.
    • Lyssna till individen.
    • Introducera unghästarna till livet som vuxna hästar.

    FAKTA om serien
    Landslagsryttaren Paulinda Friberg gör gärna allt arbete från början med hästarna, både dem hon köper in och de som hon själv föder upp. Hon arbetar efter ett system som ska resultera i sunda hästar som kan prestera i höga klasser.
    I en artikelserie om tre delar berättar Paulinda för Ridsport om hur hon arbetar med föl, 1- och 2-åringar, för att lägga en bra grund för framtiden.

    Läs också del 1 och del 2 i unghästserien. Serien har tidigare varit publicerad i Ridsport under 2014 och 2015.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden