Träningstips
2 april 2015 12:14

Lär hästen att reglera steglängden på banan

Sylve Söderstrand och Lotta Björe får ofta frågor om hur snabbt eller långsamt ryttaren ska rida för att träna och tävla bra. Här försöker de reda ut begreppen och så visar vi en film där Rolf-Göran Bengtsson tränar sina hästar på just detta.

Lär hästen att reglera steglängden på banan
Som tävlingsryttare måste du kunna rida din häst i rätt avvägt tempo och inte bara sätta full fart mot hindren. Här visar Douglas Lindelöw hur han arbetar Amelusina vid en clinic i Stockholm nyligen. Roland Thunholm

Hur snabbt eller långsamt du bör rida beror på vilken nivå du rider och tävlar på. Generellt är träningstempot något långsammare än tävlingstempot, men ibland behöver framför allt den mindre rutinerade ryttaren även träna på att rida i tävlingstempo.
– Många ryttare sätter bara fart på sina hästar och försöker kompensera dålig bjudning med att rida snabbt, förklarar Sylve.

Grunden i ridningen är att du måste kunna kontrollera tempot och både få hästen att vänta i till exempel korta, aktiva galoppsprång, och sedan kunna rida fram i stora galoppsprång utan att hästen rusar i väg och tappar rytmen.
– Det handlar om att få aktivitet och kraft i rörelsen, oavsett om du länger eller kortar, säger Sylve.

Här visar Rolf-Göran Bengtsson hur han tränar en av sina hästar hemma i ridhuset. Han rider långsamt, men aktivt, och får hästen att arbeta i en stark galopp utan att den blir för snabb:

 Det här är en del av en artikel. Läs den i sin helhet i senaste numret av Ridsport, nr 6.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden