Träningstips
22 juli 2015 08:35
Ridsportplus

Bommar på böjt spår

Dags att gå vidare med tömkörningen och uppgradera övningarna. Karin Engström hjälper Ridsports läsare på vägen. Det är dags för bommar på böjt spår. Vi fortsätter också med sidvärtsrörelserna, så att de verkligen sitter.

Bommar på böjt spår
Bommar på böjt spår hjälper till med hästens lösgjordhet och rakriktning. Hästen är 5-årige Diamond Rosenborg (e Dionysos-Napoleon).

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

      

    Innan hon börjar med dagens bomövning vill Karin Engström påpeka hur viktigt det är med halvhalter även i tömkörningen.
    – Lika viktigt som vid ridningen. Men det är först när hästen verkligen bjuder fram till bettet som man får effekt på halvhalten.
    – När du har hästen i bjudning, krama om tömmen och ge eftergift. En häst i bjudning svarar med att balansera sig mer med bakbenen. Om hästen inte bjuder framåt tillräckligt mycket i halvhalten använder man rösten och till sist pisken.
    Det fungerar INTE att ta i hårdare och hålla i längre. Hästens motstånd ökar och den bär sig inte själv.
    – Då är det bäst att gå tillbaka och jobba med övergångar mellan gångarterna. Trav till skritt, skritt till trav med få mellansteg. Hästen ska svara framåt och på förhållningen.

    Bommar i solfjäder
    I förra avsnittet provade vi med några bommar på rakt spår längs medellinjen. När hästen kommer rätt in i bomserien och det känns säkert och det fungerar, prova att lägga bommar som en solfjäder på böjt spår.
    Karin Engström väljer, i vårt bildexempel, ganska tunna bommar med ”sockerbitstöd”, som en cavaletti.
    – Använd hörnan för att rama in. Hästen ska komma in på mitten av serien där avståndet mellan bommarna ska vara lagom att trava över för hästens grundtempo i arbetstrav.

    Lagom fort
    Inte för fort in i bomserien; för snabbt tempo ger en spänd häst och då trampar den på bommarna i stället för att kliva över. Här gäller det att ta ner tempot med hjälp av halvhalter och sedan eftergift precis innan hästen går in i bomserien, driv mjukt.
    Och som alltid – det blir inte perfekt första gångerna. Ha inte för höga krav varken på dig själv eller på din häst.
    – I början låter man bommarna ligga på marken och sedan höjer man upp efterhand, fortsätter Karin Engström. Solfjädern får hästen att spåra och är dessutom jättebra gymnastik.
    Variation i arbetet är viktigt vad man än gör med sin häst.
    – I tömkörning gäller det att variera, växla mellan gångarterna, jobba med övergångarna, hästen ska gymnasticera.

    Långa tvärningar
    Sidvärtsrörelser var vi inne på redan i förra avsnittet av tömkörning. Svårt i början, men med tålamod och träning får du hästen att flytta sig sidvärts i den rytm du vill. Halvhalterna ger hästen styrka och bärighet.
    Kör alltid rakt fram först, för att kontrollera bjudningen på bägge tömmarna, sedan ut till spåret. Hästen ska tvära ut lika mycket till höger som till vänster.

    Den ska helst gå på långa tvärningar, inte korta, då faller hästen för mycket och tappar balansen. Dina hjälper måste komma snabbt och vara tydliga.
    När ni har kommit ut på spåret, prova att få hästen att trava några steg längs långsidan. Så småningom provar du att köra hela skänkelvikningen i trav. Glöm alltså inte att köra i bägge varven och glöm absolut inte säkerhetsavståndet till hästen och din egen position.

    Kom ihåg berömmet
    Tömkörning är en konst, liksom all god hästhantering. Tömkörning är också ett utmärkt alternativ att träna sin häst antingen man är ryttare eller kusk. Bäst är att börja med en erfaren häst, inte ge upp när allt trasslar till sig, att hela tiden tänka framåt, variera arbetet och ge det där viktiga berömmet som alla behöver.

    Koppla om tömmarna
    Flera läsare har efterlyst hur man gör med tömmar och kopplingar när man byter varv. Det är ju ganska mycket tömmar att hålla reda på.
    – Det kan vara ganska svårt även när man är rutinerad, menar Karin Engström, det tar ett tag innan man får rutin.
    • Gör halt på spåret, gå fram till hästen och gör stora öglor av tömmarna, vänster tömögla i vänster hand, höger tömögla i höger hand. Häng öglorna på de övre ringarna på varsin sida av tömkörningsgjorden.
    •Koppla sedan om den inre tömmen till yttertöm, gå runt hästen och koppla om yttertömmen till ledande innertöm.
    • När du kopplar loss hästen, håll hela tiden i den töm som är fäst. Du får absolut inte släppa hästen. Ha gärna en medhjälpare åtminstone i början när du är ovan.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden