Träningstips
29 juli 2015 08:45
Ridsportplus

Grunderna måste sitta när du ska samla hästen

I avsnitt fyra av Ridsports serie om tömkörning handlar det om samling. Då måste grunderna sitta och samarbetet med hästen fungera. Detta lär man sig inte på en eftermiddag utan det kommer med rutin och erfarenhet.

Grunderna måste sitta när du ska samla hästen
En duktig tömkörare är aktiv hela tiden och hänger med hästen i rörelserna. Fuxen, DMJ Don Bolero är fem år e Don Schufro.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Börja med att värma upp både dig och hästen ordentligt. Som vanligt. Innan man börjar med mer avancerade rörelser i tömkörningen är det viktigt att hästen är lösgjord och rakriktad, det vill säga spårar på raka och böjda spår. Med spåra menas att hästen trampar med bakhovarna i samma spår som framhovarna.
    – Det ska finnas en rakhet mellan hästen kroppshalvor, förklarar Karin. Hästen ska använda sig lika mycket av sina bägge sidor när den arbetar. Lika stöd på bägge tömmarna.

    Från det att hästen är fem år kan man börja träna att samla den, man arbetar i både trav och galopp på raka och böjda spår. En förutsättning för detta är att hästen är stark och vältränad.
    – Med mer energi i hästens bakdel kan den också bära mer på framdelen.
    – Då är tömkörningen perfekt, fortsätter Karin. Hästen bär ju inget på ryggen, inget som stör.

    En dressyrinriktad, dressyravlad häst har ofta betydligt lättare för att samla sig än en häst som är avlad främst för hoppning. Självklart kanske men lätt att glömma bort när man begär mer och mer av sin häst och sig själv.
    Karin Engström vill ha energi och kvickare bakben i hästarna hon tömkör. Utan energi, speciellt på en häst som är framtung från början blir resultatet bara att hästen blir lång och ännu tyngre fram.

    Karin skuttar gärna med själv i tömkörningen för att skapa mer energi och pigga upp hästen. De som såg henne i tömkörningskadriljen på Globen kanske kommer ihåg hennes glada hoppsa-steg som fick extra fart och schvung på hennes häst.
    – Samlingen ska lekas fram, säger Karin, och det ska vara en bra blandning mellan samling och avslappning. Ingen stress. Om hästen är uppspelt, utnyttja det!
    – Det är viktigt att man avbryter träningen och låter hästen slappna av då och då, påpekar Karin. Du måste var så avspänd själv att du kan hjälpa hästen med det.

    Börja med att lägga en volt i hörnet i lugn trav, rama in hästen med yttertömmen och fortsätt så ut till spåret på långsidan. Hästen ska ställa i nacken och böja igenom innersidan. Rörelsen bli nu en öppna där hästen ska bära upp sin framdel och där tvärningen blir på tre spår. Tömmen löper i den högre ringen och bakbenen bär mer av vikten.
    Det är viktigt att skänkelvikningen fungerar både på diagonalen och på långsidorna innan du börjar med öppna.
    – Träna på att flytta in framdelen och låt bakdelen vara kvar på spåret. Det är nu halvhalterna ska fungera till hundra procent.
    – Sedan fram i trav på rakt spår, jogga eller gå i rask takt, ha kontroll på din egen position innanför spåret. Halvhalt, eftergift, hästen börjar samlar sig, ryggen kommer upp.
    – Det handlar inte om att ha hästen hårt i tömmen, hästen ska inte hänga på tömmen och balansera på bettet, korta halvhalter och en töm som svingar med i rytmen är ett tecken på att hästen bär sig.
    – Öva mycket på detta, menar Karin, men öva med förnuft. Inte för långa pass, avslappning och, naturligtvis massor med beröm. När det fungerar då ska hästen verkligen få höra att han har varit DUKTIG.

    Fakta. Halvhalt

    En halvhalt på töm är precis som en halvhalt vid ridning. Hästen måste bjuda framåt och när du har hästen i bjudning, krama kort om tömmen och sedan eftergift direkt. Hästen ska svara med att använda och balansera sig mer på bakbenen. När hästen inte bjuder framåt tillräckligt använda rösten och eventuellt också pisken försiktigt, samtidigt som du tar en lätt förhållning. Träna till det sitter och gå inte den dåliga genvägen att ta hårdare i tömmen och hålla längre. Då får du bara motstånd i hästen.
    Halvhalter på båda tömmarna, främst på yttertömmen gör hästen balanserad – förutsättningen för att du ska kunna jobba vidare med din häst i samlande arbete.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden