Träningstips
15 juli 2015 13:00
Ridsportplus

Kör ut på rakt spår

I andra delen i Ridsports serie om tömkörning går vi efter hand ut från voltspåret för att prova på att köra även på rakt spår. Karin Engström ger råd och tips om hur du går vidare, hur du tar markbommar till hjälp och hur du ska köra på medellinjen, för att så småningom känna på sidvärtsrörelserna.

Kör ut på rakt spår

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Börja, som alltid, med att värma upp ordentligt, säger Karin. Jogga i gång både dig själv och hästen i skritt och trav.
    – Börja med att köra hästen på voltspåret, observera att volten ska vara stor. Hästen ska följa yttertömmen utåt, det är A och O. Samtidigt är det inget som kommer direkt, det är bara att öva tills man känner att det fungerar.
    – Styr utåt och inåt i svaga bågar i skritt. En bra övning för att få hästen att ta lika mycket stöd på bägge tömmarna och börja följa tömtagen. Hästen ska absolut inte vara utåtställd för länge på en hård töm för att den ska hålla sig på spåret. Ett fel som är lätt att göra när man är nybörjare i tömkörning.

    Räta ut
    När man känner sig någorlunda trygg med att tömköra hästen på voltspåret i bägge varven är det dags att räta ut, alltså att köra hästen på rakt spår och kanske även prova på det här med sidvärtsrörelser.
    Börja i skritt, kör ut hästen på fyrkantspåret, tänk på säkerhetsavståndet och din egen position.
    – Går man mitt för hästens gjord är man i en neutral punkt, säger Karin Engström. Går man framför hästens gjord har det en bromsande effekt och går man bakom hästens gjord, ja då är man i ett drivande läge.
    – Man måste vara alert när man tömkör, oavsett på vilken nivå man är. Man ska ha ett fotarbete som en tennisspelare, samtidigt ska man vara stadig och stabil och veta när man ska följa med sin häst.
    – Inte för strama tömmar utan löst svingande med tömmarna, fortsätter Karin. Mina elever på Flyinge får prova och känna sig för vilket stöd de ska ha genom ta tag i tömmen framför mina egna händer.

     
    Sidvärts på medellinjen
    När man kört ett tag på fyrkantspåret i bägge varven är det dags att prova att vända in vid mitten på kortsidan och köra rakt fram längs medellinjen – för att sedan få hästen att i en sidvärtsrörelse gå ut till spåret igen. I början är det bra att ha med sig en medhjälpare även i den här övningen.
    Din position ska vara på insidan av hästen, ungefär en hästlängd från hästens bakdel. Börja i skritt i vänster varv, vänd upp, krama i yttertömmen och sedan eftergift direkt. Steg åt höger, eftergift, nytt steg, ny eftergift. Den inre tömmen fungerar som mothållande och understödjande. Se till så att hästen inte är förböjd i halsen.
    Bjudningen är det allra viktigaste, hästen ska gå rakt fram på medellinjen utan att vingla, innan du kan köra en sidvärtsrörelse.
    Detta är inget man lär sig på en eftermiddag, träna och träna igen, prova först i skritt och sedan i trav.

    Kontroll med bommar
    Karin Engström plockar gärna fram några bommar när hon tömkör sina hästar. Både när hon kör rakt fram och på voltspåret.
    – Tre bommar på rakt spår, det blir som en kontrollstation. Bjuder hästen på bettet, har jag kontroll på tömmarna, är jag i rätt position?

    Tvekar hästen och vill gå åt sidan kan man rama i bommarna eller med medhjälparen till hands helt enkelt leda hästen över de första gångerna.
    – Prova i skritt och när du kan hålla hästen rak och den bjuder framåt, provar du även i trav. Efter hand kan man också lägga fram fler bommar. Man lär sig också i vilket tempo hästen bör komma in i bomserien, slår den i bommarna går det för fort.

    Variera och beröm
    Karin Engström är mycket noga med att allt arbete med hästar ska vara varierat; öka och minska volten, byta varv, byta gångart, övergångar, tempoväxlingar och inte glömma att lägga in pauser.
    – At köra hundra varv i trav har ingen effekt.
    Viktig är också att i förväg fundera på hur man vill lägga upp träningspasset så att det får riktigt bra effekt.
    Och sist men inte minst: glöm aldrig att ge din häst beröm!

    Positioner för pisken
    • Rikta pisken mot hästens bog för att få den att följa yttertömmen på volten.
    • Rikta pisken mot hästens bakdel för framåtbjudning.
    • När du inte behöver pisken, till exempel när du byter varv; placera pisken under armen så att den pekar bakåt. Snärten ska vara upprullad.
    • När du byter varv byter du också ”piskarm”.
    (Flyingemodellen)

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden