Träningstips
1 juli 2015 09:02
Ridsportplus

Ny serie: Ta tömmarna!

Tömkörning är ett bra komplement vid unghästens utbildning. Tömkörning kan även hjälpa till vid de samlande rörelserna och är också en god hjälp vid en eventuell rehabilitering. I dag börjar vår serie om tömkörning med Karin Engström, med instruerande videos som visar hur det ska gå till!

Ny serie: Ta tömmarna!
Karin Engström är bland annat unghästutbildare och lär dessutom ut tömkörning.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Du får en bra kontroll på hur din häst använder sin kropp och rör sig i de olika gångarterna. Dessutom är det roligt med tömkörning även om det tar tid att bli ett riktigt duktig ”tömkörare”.

    Ridsport har vänt sig till hästutbildaren Karin Engström för att få tips, råd och hjälp. Från grunden till mer avancerade övningar.
    – Jag tömkör med en gjord av läder och det ska vara många ringar på gjorden så man kan sätta tömmarna på olika sätt.
    – Min häst har väl tillpassat huvudlag och ett tjockt ledat bett av bra kvalitet. Han har också skydd på alla fyra benen, lindor och boots fram. Tömmarna är också av läder och ska alltid vara delade. Dessutom använder jag en kort rem, så kallad ställare för att lättare få hästen korrekt ställd och inramad.

    – Jag har alltid med mig både en longeringspisk (med lång snärt) vid körning på volt med lösgörande arbete och en tömkörningspisk (med kort snärt)  vid arbete på raka spår. Sist men inte minst hjälm på huvudet, bra skor och handskar med riktigt bra passform.
    – Är man nybörjare i tömkörning är det bra att arbeta med en häst som varit med förr. En häst som är van vid tömmar, van att jobba på voltspår, van att bli longerad och van vid röstkommandon.
    – På Flyinge arbetar vi oftast två och två med hästarna. Det innebär att den som tömkör har hjälp av en person som sköter pisken. Ett bra sätt i början när det är så mycket nytt att hålla reda på.

    – Börja arbeta din häst i ett hörn av ridhuset  Ridhusväggen blir en naturlig inramning och du kan vara extra uppmärksam om det är andra hästar inne i ridhuset samtidigt.
    Karin får många frågor om tömfattning. Hur ska man hålla?
    – Det ska vara en korrekt ställning av handen, tömmen mellan tumme och pekfinger. Stadig och följsam hand. Efterhand får man sin personliga stil, det som känns rätt. Säkerheten är mycket viktig, att man har kontroll på tömmarna i alla lägen.

    Uppvärmningen är viktig, cirka tjugo minuter. Jogga i gång hästen på en volt med eftergiven töm och fri form på hästen och i bjudning. Värm hästen i bägge varven och gärna i alla gångarterna om du känner att du klarar av det så här i början. Ta hjälp av din piskförare att hålla hästen på spåret.

    När både du och hästen värmer upp har du också ett utmärkt tillfälle att studera och analysera din häst. Är den taktmässsig, jobbar den med ryggen, tuggar den på bettet
    – Glöm inte att du själv ska röra dig också fortsätter Karin. Gå lugnt med hästen så att volten är stor i början. När du gör en förhållning – dra inte i hästen, utan mjuka förhållningar.

    När hästen sänker sitt huvud och sin hals och rör sig avslappnat är det dags att börja jobba. Så här i början – var kvar på voltspåret.
    – Stadig hand, visa vägen och så mjukna i handen när hästen gör rätt. Visst gör man fel i början men det är bara att träna. Snart sitter det där!
    – Tänk på att tömmarna gör dig starkare än när du har tyglar, det är viktigt att alltid ge eftergift.
    – Glöm inte att berömma. Berömmet säger man automatiskt med en mjukare röst och berömmer man hästen berömmer man också sig själv. Då blir man också lugnare.

    Var  alltså kvar på voltspåret i början men glöm inte att byta varv då och då. Försök att gå i takt med hästen och ha ett bra stöd på bägge tömmarna. Driv hästen fram till bettet och gör korrekta förhållningar precis som i ridningen.
    – Det gäller att jobba på, avslutar Karin Engström. En dag med tömkörning i stället för ridningen är ingen vilodag för hästen.

    Att tänka på
    Slå aldrig med tömmen.
    Se till att hästen är uppvärmd innan du börjar.
    Tänk på säkerhetsavståndet/sparkavståndet.
    Ha gärna lite belöningar/socker i fickan.

    Fakta. Så fäster du tömmarna
    Innertömmen kan gå från bettet direkt till handen.
    Innertömmen igenom bettringen och fästs vid en D-ring på gjorden.
    Innertömmen genom ställaren till bettet tillbaka till D-ring.
    Yttertömmen igenom övre/mellersta ringen på gjorden till bettet.
    Yttertömmen genom övre ringen till bettet tillbaka till D-ring. (Flyingemodellen)
    När du byter varv ska du också koppla om tömmarna. I början, tills du kan rutinerna – ta hjälp av din medhjälpare som står framför hästen tills allt är klart.

    Denna artikel har tidigare publicerats i Ridsport nr 4, 2013.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden