Träningstips
23 juli 2017 08:00
Ridsportplus

Naturen hjälper dig att forma hästens bogar

God ridning med Jens Fredricson, del 6Efter framåtbjudning och rakriktning är det dags för nästa steg att forma hästens bogar och få kontroll över dem. I Ridsports hoppskola förklarar Jens Fredricson hur du kan ta naturen till hjälp.

Naturen hjälper dig att forma hästens bogar
Naturen är den bästa ridbanan. Där underlaget är bra, "lek" med träd som rundningsmärken. Använd den naturliga framåtbjudningen, lägg volter runt träden och träna på att hålla hästens bogar på plats. TT

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fakta

    Jens bästa tips

    1 Vi har arbetat hästen i olika grundmoment och fått framåtbjudning, spårning och rakriktning.

    Nu, innan vi börjar med regelrätta hoppövningar, ska vi börja forma hästen i bogarna, och träna på att få kontroll över dem. Det är lite av en konst att med inre skänkeln rida till yttre tygeln. Forma hästen i bålen, ställa den i nacken och undvika att hästen förböjer halsen, och därmed skjuter ut bogen.

    2 Det här är ett väldigt spännande arbete och jag tycker att det är bäst att börja i skritt.

    Placera innerskänkeln tydligt precis bakom sadelgjorden och dra den yttre något bakåt. Med hjälp av den framåtbjudning vi efter tidigare övningar nu har i hästen, ska den svara på hjälperna. Steg för steg, med hjälp av påpasslig samordning av alla hjälperna, kommer du att känna att halsen och huvudet kommer att falla ner, du känner att hästen gymnastiseras och blir mjuk. Innerskänkeln har ersatt innertygeln. Jag brukar kalla det här för ”pill-arbete”, för det är lite att pilla med hästen och få den dit jag vill.

    3 Ofta tar jag till framdelsvändning i detta arbete och det brukar ha väldigt fin effekt eftersom den är lösgörande.

    Frambenen ska trampa som på ett brunnslock. Hästen får förflytta sig en aning framåt. Den får inte gå emot innerskänkeln utan ska röra sig undan den. Inre framhov ska trampa framför och förbi den yttre och hästen ska vara ställd och eftergiven i innersidan. Det är yttertygeln som bestämmer och den kan användas för att leda ut bogen en aning. Det gäller att vara påpasslig med hjälperna och känna när och hur starkt hjälpen måste komma. Undvik att klämma med innerskänkeln, allt klämmande är av ondo. Hellre trumma på lite, som en lärkvinge.

    4 Man kan göra framdelsvändning i varje hörn på ett fyrkantsspår, men nöt inte för länge. Ibland vill man för mycket och vill nå målet för tidigt, det gäller att ha tålamod.

    Under det här arbetet upptäcker du snabbt att ena sidan är lättare att forma än den andra. Där är det viktigt att arbeta båda sidorna lika mycket och inte fastna i den där det känns svårare.

    5 När det är dags för trav är hörnpasseringar, ått-volter och serpentiner perfekta vägar att använda. Sätt gärna ut koner så att du verkligen kan rida rätt väg och manövrera hästen.

    Hela tiden är det innerskänkel mot yttertygel som gäller. När du byter varv, var noga med halvhalten och omställningen så att hästen inte bara rinner iväg. Sitt om, ställ om och forma. Kontrollera om du är på rätt väg genom att ibland helt ge efter på innertygeln och ge hästen en snabb klapp på halsen.

    6 Det är lätt hänt att man förböjer halsen och hästen svarar med att skjuta ut bogen, så var påpasslig i ridningen och känn efter.

    Du måste ligga ett steg före hästen i tänket. När det är rätt känner man en kadens i hästen, en lätthet och schvung. Det är en lätt euforisk känsla, man rider bra hörnpasseringar och åttvolter och det är enkelt att rida de vägar man vill. Och som vanligt, rid på samma sätt vid uteritter. Använd träd och vägar som vändningspunkter. Det behövs ingen anlagd naturbana, det som finns naturligt går lika bra där underlaget medger det.

    Expandera

    Vem vill inte vara snabbast i omhoppningarna och dessutom felfri? Och vem vill rida på en häst som är svårmanövrerad som en Ålandsfärja? När man svänger och svänger och ingenting händer – och så plötsligt händer allt på en gång.

    Det är för att nå målen och undvika problemen som vi utbildar, utvecklar och bygger upp våra hästar. Att få fram en ridbar, samarbetsvillig och mjuk häst i tilltalande form som dessutom hela tiden tänker framåt.

    Grundarbetet bygger upp hästen och gör den allt starkare och just styrkan är något den kommer att behöva. Skritt och trav är bra gångarter att börja jobba i, med syfte att sedan få det att fungera i galoppen och hoppningen.

    Få fram spänsten

    I galoppen vill man kunna reglera form och tempo så att man kan utveckla hästens medfödda spänst och spänna fjädern inför ett språng. I princip ska man kunna galoppera på stället med energi och bibehållen fjäder. Gör man inte rätt i grundjobbet kommer man inte att klara av detta. När det är dags för hinderridning (något vi kommer till i kommande avsnitt) bestämmer fjäderns anspänning anridningen till hinder. Det är ju här man kan tjäna tid i omhoppningar.

    Grunden i ridningen för att hästen ska bli lydig, mjuk och stark är att använda innerskänkel mot yttertygel. Rolf-Göran Bengtsson är ett perfekt exempel. Han är ett föredöme, studera honom när han vänder upp hästen med ytter-tygeln. Han sätter fjädern i hästarna, hittar rytmen och får fram den medfödda spänsten i sprången. Så ska det ridas.

    Använd hjälperna rätt

    Det är mot det här målet vi i den här serien fortsätter att utveckla hästen, med bra och lyhörd ridning. Med känsla för när hjälperna ska användas och hur mycket.

    Bara konsten att rida en korrekt volt är en utmaning. Snart upptäcker man att volten har faser. En häst, särskilt om den är ung, kan sluta bjuda när den vänds från utgången på ridbanan. Bogen kan falla in när man påbörjar volten och hästen kan vara svår att hålla ut på voltspåret. Att rida en korrekt volt är svårt men när våra övningar, där grunden är innerskänkel mot yttertygel, ger resultat och du kan rama in hästen, då är du en bra bit på rätt väg.

    Fem saker att tänka på

    1 Utnyttja hörnpasseringarna. De är fantastiska att använda för att få hästen uppmärksam och mjuk.

    2 Gör framdelsvändningar. Lösgörande och effektiva i arbetet.

    3 Rid volter och var påpasslig i din ridning. Hästen bjuder olika på olika delar av volten.

    4 Rid åttvolter och sätt gärna ut koner som hjälp.

    5 Rid serpentiner, gärna över medellinjen och var noga med halvhalter och omställningar.


    Innerskänkeln strax bakom sadelgjorden, mot yttertygeln, ramar in hästen och håller den inom ralen. Foto: Roland Thunholm.

    Fakta

    Jens Fredricson

     Strömsholm  Jens Fredricson. Photo: Roland Thunholm Code:718 35  P: 2017-03  P: 2017-13
    Jens Fredricson Foto: Roland Thunholm

    Jens Fredricson fick en gedigen utbildning under sin uppväxt på Flyinge. Senare tog han hjälp av Anders Lindgren, vilket gav honom kunskap om grundläggande och riktig ridning. 

    Jens arbetar som stallmästare på Ridskolan Strömsholm. Han har två SM-guld i hoppning och var med i det svenska bronslaget vid EM 2013.

    Denna text publicerades första gången den 6 juli, i Ridsports pappersutgåva nummer 13-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden