Träningstips
14 september 2017 11:00
Ridsportplus

Spela med galoppsprång – träna tajming

God ridning med Jens Fredricson, del 8Hoppning handlar om mycket mer än att ta sig över ett hinder. Därför ska vi nu ta oss an ryttarens tajming och utveckla känslan för distanser till hinder.

Spela med galoppsprång – träna tajming
Det krävs tusentals språng för att få in känslan i ryggmärgen. Rider man bommar på marken sparar man massor av språng.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fakta

    Jens bästa råd

    ”För mig är nedanstående övningar ett utmärkt sätt att träna utan att slita på hästen. Du kommer att upptäcka att när du får till det så känns hästen mjuk och fin när du avslutar. Det är en otroligt härlig känsla när du känner att du verkligen kan rida hästen”.

    1. För exalterade
    När hästar får galoppera över bommar blir många exalterade och springer iväg, både före och efter. De har då svårt att hålla balansen.
    Bästa sättet att komma åt problemet är att lägga volter.

    2. Lägg volt direkt
    När du galopperat över en bom och hästen ”tagit fatt”, lägg en volt direkt.
    Om det är svårt och hästen inte blir balanserad och avspänd, fortsätt på volten tills hästen formar sig och ger efter.

    3. Om hästen ”far iväg”
    Far den iväg igen nästa gång du galopperat en bom, rid in på en volt igen. Se till att volten verkligen blir rund och korrekt.
    Använd alla hjälper som vi gått igenom tidigare i den här serien, det vill säga den grundläggande innerskänkeln mot yttertygeln. Det är du som ska kunna bestämma hur volten ska se ut, inte hästen.
    Om det blir ovalt och konstigt är det hästen som tagit kommandot.

    4. Blicken på bommen
    När du rider mot en bom ur sväng får du aldrig ta blicken från bommen. Titta inte på vägen dit, utan på hindret.
    När du passerat hindret, i det här fallet galopperat över en bom, ska du direkt i landningen titta på nästa hinder. Det är många som tittar ner när de landat och då blir det svårt, eller till och med omöjligt, att rida korrekt mot nästa. 

    5. Kroppspråket signalerar
     Tittar du på nästa hinder talar du faktiskt om för hästen vart den ska. Kroppsspråket signalerar.

    6. Oberoende sits
    Under själva ”språnget” över bom, låt sitsen vara oberoende. Sitt kvar eller bibehåll en balanserad lätt sits. Hästen behöver heller inte mycket eftergift.
    Släpp absolut inte iväg den utan bibehåll kontakten med dess mun. Låt hästen arbeta eftergivet. Bompassagen ska bara vara som ett naturligt galoppsprång, så gör inget märkvärdigt.

    7. Driv lagom
     Överdriver du drivningen kommer hästen alltid att springa och du kan omöjligt bibehålla bra rytm hela vägen.

    Expandera

    När du ska träna tajming och öga för avstånd är det utmärkt att jobba med bommar. Det krävs tusentals språng för att få in känslan i ryggmärgen. Rider man bommar på marken sparar man massor av språng.

    Känn in distansen
    Börja med en bom och kontrollera att hästen galopperar över den avslappnad och att du kan kontrollera galoppsprången så att hästen sätter ner hovarna precis där du vill. Känn in distansen, då påverkar du hästen på ett riktigt sätt med hand och säte.
    Det är det som är inverkansridning, när du använder skänklarna, säte och vikthjälperna mot en mjuk hand.

    Variera sprången
    Idealläget över bommen är att hästen ska ta av på bommen exakt lika långt ifrån som den landar efter, med hästens kropp mitt över bommen. Men som ryttare ska du också kunna reglera hästen så att du kan variera med att komma nära bommen och landa längre bakom – och tvärt om.
    En sådan här övning kan man inte göra för mycket av. Det är bara att traggla, ungefär som att rabbla alfabetet eller tyska prepositioner.
    När du känner att övningen över en bom fungerar kan du börja nästa steg och rida över flera bommar efter varandra.

    Tre rytmiska galoppsprång
    Lägg tre bommar på rak linje med tolv meter emellan och rid på tre meters galoppsprång. Då ska hästen ta av en och en halv meter före bommen och landa lika långt bakom.
    Fungerar det får du tre rytmiska galoppsprång mellan varje bom. Det är viktigt att hästen är bärig, i god balans och går med fin kontakt i handen. Då gör den också det som vi är ute efter, galopperar hela serien med lika långa galoppsprång.

    Många variationer finns
    Bomgaloppen kan utvecklas hur mycket som helst. Man kan lägga fler bommar efter varandra och man kan till och med bygga en bana.
    Variera med att placera bommar på 15 meter, vilket betyder att det ska vara fyra galoppsprång mellan bommarna, eller 18 meter för fem språng.
    Placera också bommar diagonalt på ridbanan och variera med en enkel bom exempelvis i hörnpassagerna. På så sätt kan det bli en ”evighetsbana” där det hela tiden finns uppgifter för dig och din häst.
    Det är en fantastiskt bra övning och rolig för både dig och hästen. På köpet lär du dig att rida i rytm med exakta galoppsprång under en längre tid.

    Rid efter en plan
    Det blir en vana för dig och hästen att utan större ansträngning ligga och rulla över bommar. Och, som sagt, var noga med att det blir exakt det antal språng mellan bommarna som du har bestämt dig för.
    Titta på ryttarna på EM. Visserligen handlade det där om att hoppa stora hinder men ryttarnas skicklighet var just att hålla sig till planen. För mig är det grundläggande att instruera oerfarna ryttare att rida efter en plan och därmed komma till en bra avsprångspunkt via noggrann ridning.


    Jens Fredricson skissar en bombana, en evighetsbana där man kan galoppera över bommar i all oändlighet. Foto: Roland Thunholm

    Gör en plan
    När du klarar att galoppera på givna språng på en avspänd häst kan du börja göra en plan och begära att hästen tar ett galoppsprång till. Det vill säga, hästen ska korta sin galopp så att du kan göra fyra galoppsprång på tolv meter.
    Nästa gång kan du begära tre galoppsprång igen och då ska hästen fortsatt vara kvar mellan hand och skänkel, eftergiven och genomsläpplig.

    Att spela med galoppsprången är något jag gärna gör. Korta och länga är ett viktigt led i lydnadsarbetet och något hästen måste kunna när den så småningom ska tävla.
    Precis så viktigt som att vara lika noga i ridningen före en bom som att rida bra i ”landningen”, planera vart du ska rida och se var nästa ”hinder” är.

    Fakta

    Jens Fredricson

     Strömsholm  Jens Fredricson. Photo: Roland Thunholm Code:718 35  P: 2017-03  P: 2017-13
    Jens Fredricson Foto: Roland Thunholm

    Jens Fredricson fick en gedigen utbildning under sin uppväxt på Flyinge. Senare tog han hjälp av Anders Lindgren, vilket gav honom kunskap om grundläggande och riktig ridning. 

    Jens arbetar som stallmästare på Ridskolan Strömsholm. Han har två SM-guld i hoppning och var med i det svenska bronslaget vid EM 2013.

    Denna text publicerades första gången den 7 september, i Ridsports pappersutgåva nummer 17-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden