Träningstips
23 februari 2017 13:24
Ridsportplus

Träna hästen till mental avspänning

Olof Axelssons dressyrtips, del 1En grundförutsättning för att hästen ska kunna ta till sig arbete och utbildning är att den är mentalt avspänd. Vad är det och hur arbetar du så att hästen blir lugn och mottaglig?
Det här är den första i en rad artiklar, där dressyrutbildaren Olof Axelsson tipsar om övningar som förbättrar grunderna och förutsättningarna i dressyr.

Träna hästen till mental avspänning
Musklerna rör sig i en cykel i rörelse. Här syns hur ryggen dras ihop när hästen är på väg mot fasen då ingen hov är i marken, samtidigt som magmusklerna länger sig.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästen är av naturen ett strövande stäppdjur som har förmåga till snabba reaktioner och explosionsartad flykt över kortare sträckor när en fara närmar sig. Den har alltså både ett energisnålt och ett explosivt sätt att förflytta sig på.

    När vi rider måste hästen vara mottaglig för information, den kan inte befinna sig i flyktstadiet. Mental avspänning kan ses som förstadiet till ridbarhet.
    – Jag definierar mental avspändhet med att hästen har en hjärtfrekvens och andningsfrekvens som är proportionerlig till det arbete som hästen utför fysiskt, förklarar Olof Axelsson.

    – Hästen har någorlunda balans, går i ett tempo den klarar av att hantera och är någorlunda fysiskt lösgjord. En häst som är mentalt avspänd kan ha en viss fysisk anspänning i kroppen, men en häst som är mentalt spänd klarar inte av att vara avslappnad fysiskt.

    Hästens egna signaler

    För att nå mental avspänning använder sig Olof av hästens naturliga fysiologiska signaler.

    En häst som är i flyktläge har huvudet högt, ryggen är kort och sänkt och underlinjen är spänd. När den drar ihop och upp halsen genom att korta den stora ryggmuskeln longissimus dorsi, ökar hästens adrenalinproduktion och den gör sig redo för flykt.

    En häst som betar och är i ett lugnt tillstånd har huvudet lågt placerat. Ryggmusklerna och överhalsen är utdragna. Genom att locka hästen att länga ut sin överlinje och sänka huvudet triggas även signaler om att läget är under kontroll.
    – Vårt uppdrag som ryttare och hästmänniskor är att lära oss hästarnas koder, de som redan finns. Genom att utnyttja dem får vi bättre förutsättningar för att kommunicera med hästen och träna den.
    – Vi kan träna ner hästens flyktinstinkter och träna upp det som vi vill behålla i hästens natur, men vi kan aldrig arbeta mot naturen. Vi kan bara förminska och förstärka det som finns från början.

    Bjudning är steg ett

    Olofs metod för att arbeta med mental avspänning börjar med att du måste ha viss fysisk kontroll över hästen – den måste kunna en del grundläggande signaler.

    Bjudningen framåt är viktigt för avspänningen, det är första steget. Nästa steg är aktivering av bukmusklerna.
 Steg tre är ledarskap. Där fungerar olika hästar olika. En del kan behöva en tydlig ram för att känna sig trygga med att du har situationen under kontroll. För andra är ramen inte lika viktig.

    Börja från marken

    Redan innan du sitter upp kan du lära hästen sådant som att gå undan för tryck och att positionera huvudet. Genom att böja hästens hals mot dig och flytta den sidvärts från dig, får du en längning av hals och ryggmuskler och en kortning och aktivering av bukmuskulaturen – de förutsättningar som ger hästen bäst möjlighet att spänna av mentalt.

    Avlastar ryggmuskulaturen

    Samma teknik tar du sedan med dig upp på hästryggen. Här handlar det allra mest om att få i gång aktiviteten i bukmuskulaturen.

    Genom att den arbetar avlastas ryggmuskulaturen, hästen får en lång och välvd överlinje och huvudet sänks.
    – Att flytta hästen undan tryck från handen om du står på marken eller undan inner skänkel är ett bra sätt att aktivera bukmuskulaturen. Samtidigt är detta med att gå undan lite underkastelse från hästens sida – en häst som i det vilda går undan för en annan underkastar sig. På så sätt kan vi få hästen att låta oss ta över ansvaret för det skrämmande.

    Få hästen trygg och i arbete

    Att lära in och automatisera detta att hästen aktiverar bukmusklerna och länger ut ryggen genom en förflyttning för innerskänkeln, är en bra förutsättning att ha i grunden genom hästens utbildning.

    Även äldre och välutbildade hästar blir spända i olika situationer. Om detta moment är inlärt är det ett snabbt och enkelt sätt att få hästen trygg och i arbete. För den mer välutbildade hästen kan detta ske på ett par steg och kanske utan att en utomstående ser något alls.

    Tränas att hålla sig lugn

    När tekniken fungerar kan du också behöva utsätta hästen för olika situationer där den blir spänd, för att där arbeta den till mental avspänning och på så sätt träna den till att hålla sig lugn i skrämmande situationer.
    – Men du måste arbeta igenom hästen i detta. Du kan stå och klappa en häst lugnande en bit från faran i flera år utan att den blir mindre rädd.


    Olof Axelsson börjar gärna med att arbeta hästen i skritt för att få den att slappna av och bli mottaglig för träning. Foto: Lottapictures.

     

    Fakta. Mental avspänning

    • Bjudning.

    • Aktiv bukmuskulatur som tillåter överlinjen att bli lång och huvudet lågt.

    • Få hästen trygg med att du har kontroll – det kan innebära att du behöver hålla hästen i en snävare ram en stund.

    Fakta

    Din tränare: Olof Axelsson

    171222_safardulatthetifronten_lottapictures2

    Gör: Bedriver egen verksamhet parallellt med beridarjobb, och är lärare på Flyinge.

    Utbildning: Diplomerad unghästutbildare genom yrkesprov och B-tränare i dressyr.

    Bakgrund: Har ägnat sig åt utbildning av dressyr-hästar på heltid sedan 1999. Red SM som ponnyryttare och junior, och åkte som 17-åring till Tyskland där han tillbringade två år som arbetande elev hos Jonny Hilberath. Var därefter Ehrengranathstipendiat på Flyinge under två och ett halvt år. Har ridit flera bruksprov och visat ett stort antal hästar på unghästtester.

    Expandera

    Denna text publicerades första gången den 23 februari i Ridsports pappersutgåva nummer 4-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden