Veterinärt
24 november 2014 12:04

Svenskt på internationell konferens

I samband med en internationell konferens för forskare och beteendevetare i franska Apt förra veckan, presenterades resultatet av det försök som gjordes på Flyinge i våras då en hästs emotionella status värderades genom HRV, Heart Rate Variability.

Svenskt på internationell konferens

Beteendeforskaren Manuel Mengoli , IRSEA*, visade hur valacken Dom Perignon kände och reagerade för att göras i ordning för ridning, värmas upp och utsättas för något skrämmande, genom att hästen fick ha en pulsmätare som inte bara mätte hjärtfrekvensen utan även data som registrerar stressnivån, HRV. Detta innebär insamling av information om relationen mellan det parasympatiska respektive sympatiska systemet i det autonoma nervsystemet. På så sätt kan man se exakt vilka situationer som stressar hästar.

–    Stressnivåerna gick upp när hästen sadlades och tränsades, berättade Manuel Mengoli. Hästen visste att något var på gång. Sedan sjönk värdena under framridningen, som var en välkänd situation.

Efter en stund utsattes Dom Perignon för en skrämmande upplevelse, då en jacka plötsligt flaxades mot den. Han reagerade för detta, vilket förstås direkt höjde stressnivån, men efter en stunds ridning slappnade han av igen. Reaktionen för något skrämmande och att hästen sedan lugnade sig, går att se med blotta ögat, men det intressanta med HRV är att man även kan mäta om det kvarstår en inre stress som inte syns i beteendet.
–    Vi kan genom HRV mäta om hästen är kapabel att kontrollera sin stress inför okända situationer och hur väl den kan anpassa sig till detta. Det ger kunskap om dess förmåga till koncentration trots yttre störningar.

Försöket på Flyinge är ett led i arbetet med att kartlägga HRV och hur man kommer att kunna använda sådan pulsmätning framöver. Rent praktiskt räknar man med att HRV kommer att kunna bli ett nyttigt redskap för att utvärdera hurdan emotionell status en häst har, vilket kan underlätta för ryttare att välja en häst med rätt psyke för sina egna förutsättningar och förhoppningar.

*IRSEA (Institut de Recherche de Sémiochimie et Ethologie Applique)  är en forskningsanläggning i södra Frankrike, där man under ledning av professor Patrick Pageat forskar inom doftkommunikation och beteendestörningar hos djur.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden