Veterinärt
11 september 2014 10:57

Spatt kan upptäckas med röntgen

Nu finns det en helt ny röntgen som kan upptäcka tidiga spattförändringar hos häst, något som kan leda till att hästar kan diagnosticeras tidigt. Dessutom hoppas man kunna ta reda på anledningen till varför spatt uppstår.

Inflammation i hasens glidleder, ossös spatt (i dagligt tal spatt), är en vanlig orsak till hälta. Men vanligtvis upptäcks spattförändringarna först när förändringarna är långt framskridna, och hästarna inte kommer att fungera normalt igen.

I en avhandling har veterinär Charles Ley vid SLU kommit fram till att man via röntgen kan upptäcka tidiga spattförändringar.  Detta kan förbättra diagnostiken hos drabbade hästar och ge en bättre förståelse för hur sjukdomen uppkommer och utvecklas.

Varför hästar får spatt vet man i dag inte, men det finns idag flera teorier. Målet med forskningen är att utveckla metoder som ska kunna upptäcka sjukdomen hos unga hästar innan ledförändringarna har gått för långt och att beskriva de tidigaste förändringarna och var i lederna de oftast kan hittas.
Läs mer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden