Veterinärt
7 november 2015 11:20
Ridsportplus

Hästens buk i centrum vid veterinärkongressen

Bra rutiner kring foder och vatten är de viktigaste förebyggande åtgärderna mot kolik. Det upprepades som ett mantra vid hästsymposiet på SLU i Uppsala.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Årets veterinärkongress hölls som brukligt på SLU, Uppsala, och samlade över 900 veterinärer och veterinärstudenter. Hästsymposiet hade hästens buk som tema och åhörarna fick två dagar med föreläsningar av både svenska och utländska experter på området.

    Det finns många symtom kring problem med buken, utöver klassiska koliksymtom finns även avmagring, diarré, nedsatt prestation och stereotypier.

    Utöver foderrelaterade besvär som förstoppning och gasbildning framhölls magsår, parasiter och sandansamling i tarmarna som vanliga orsaker till att hästar får koliksymtom. Ett relativt ovanligt hjälpmedel för att ställa diagnos presenterades av Gaby van Galen från Köpenhamns universitet, som i detalj gick igenom hur veterinären kan använda utvärtes ultraljud.

    – En begränsande faktor är att hästar är så stora, ultraljudet kan nå max 30 cm inåt och dessutom kan det inte nå genom gas, så det kommer inte in i en gasfylld grovtarm eller bakom den, berättade hon.

    Trots det ansåg hon att det finns en rad tillstånd där ultraljudsundersökning kan vara viktig, särskilt på föl som har en liten kropp och därmed är lättare att komma åt. Utrustningen som används är densamma som vid dräktighetsundersökning av ston.

    Magsår var ett återkommande ämne och dessa indelas i två grupper, beroende på var de uppkommit. Tävlingshästar är i farozonen att utveckla magsår, 60 procent av hopphästar anses ha det. Höga kraftfodergivor i kombination med hård träning anses vara orsaken, men ibland kan magsåren uppkomma som en biverkan av annan sjukdom.

    Goda rutiner kring utfodring var ett ständigt återkommande råd, då det är bästa förebyggande åtgärden mot kolik. Lång ättid, mycket växttråd, inte för mycket stärkelse (kraftfoder) och tillgång till friskt vatten är nyckeln, liksom att alla foderbyten bör ske successivt. Gamla sanningar alltså, men de tål att upprepas eftersom antalet kolikfall i Sverige är störst under perioden oktober till mars, då hästarna utsätts för foderbyte från bete till hö/hösilage och ibland är tröga med att dricka vintertid.

    Vikten av att hästen dricker tillräckligt mycket och att vattnet är smakligt, poängterades av flera föreläsare. Det finns särskild vattenrening till stall, ett preparat som hälls direkt i vattenkaret eller vattentanken, något som kan vara intressant för hästägare som har problem med hästarnas drickvanor.

    Hästarnas parasiter kommer att uppmärksammas på flera sätt framöver, bland annat ska en studie göras om hästarna har fler maskar nu på grund av de ändrade avmaskningsrutinerna – att endast avmaska de hästar som behöver det enligt resultat från träckprov.

    I diskussionerna kring parasiter framkom att fynd av styngflugelarver i hästens mun inte ska leda till avmaskning mot dem. Då dör larverna och kan orsaka problem. Om de får vara kvar, fortsätter de snabbt ut genom tarmarna.

    Mer fakta från veterinärkongressen kommer i Ridsports avdelning om hästvård framöver.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden