Veterinärt
29 april 2015 08:29
Ridsportplus

Amman fick igång mjölkproduktionen

Moderlösa föl mår bäst av att tas om hand av en amma, men det är sällsynt med sådan tur att man hittar en som precis mist sitt eget föl och har mjölk. Nu finns en metod för att stimulera igång mjölkproduktionen hos ammor.

Amman fick igång mjölkproduktionen
Föl utan sina mammor kan få en tuff start i livet. (Detta föl har inget samband med artikeln) Kim Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En av dem som fått praktisk nytta av detta är Natalie Lindholm i Östergötland. Hon föder upp P.R.E., och i somras fölade ett av hennes ston för tidigt och dog i samband med fölningen. Ett annat av hennes ston, Emperatriz, tog direkt hand om det moderlösa fölet i hagen.

    – Vad vi vet har hon aldrig haft föl, men hon är importerad, så vi är inte säkra. Emperatriz tog sig an fölet och betedde sig som om det var hennes egen fölunge. Hon hade förstås ingen mjölk, så fölet fick stomjölksersättning ur hink, men vistades i övrigt med Emperatriz. Tack vare en speciell veterinärbehandling kom dock stoets mjölkproduktion igång och hon gav sedan fölet di tills detta var åtta månader.

    Den speciella behandlingen utfördes av veterinär Susanne Lindahl, Vikbolandet, med rådgivning från veterinär Henrik Nyberg, Husaby Hästklinik.
    – Jag kom i kontakt med metoden på en kurs i Belgien, berättar Henrik Nyberg. Det är egentligen inga konstigheter, de mediciner som används är sådana som vi brukar använda i Sverige, säger hon och fortsätter:
    – Den går ut på att efterlikna det hormonspel som sker i stoet innan fölning. Gången i behandlingen är att stoet först får smärtlindrande medicin intravenöst och efter en kvart ges hon en hög dos prostaglandin.  

    – Denna ger en relativt kraftig reaktion med allmänpåverkan och svettning. När stoet svettas tar man lite av svetten från stoet och gnider in i fölets päls. Efter ytterligare 20-30 min ges mjölknedsläppande oxytocin intramuskulärt.

    – Nästa steg är att presentera fölet för stoet och förhoppningsvis är hon då positivt inställd och börjar slicka det och låter det dia. Ibland kan man behöva upprepa oxticingivan för att stimulera mjölknedsläppet.  
    Såväl i Belgien som USA har man haft goda resultat av detta sätt att simulera en förlossning och Henrik Nyberg har själv använt det på ett sto samt varit rådgivande åt andra veterinärer kring metoden.

    – Det kan framför allt vara till god hjälp när man ska sammanföra en amma med ett moderlöst föl.
    – Alla stona vi prövat på har haft föl tidigare. Det här är en metod som kan användas i akuta situationer när sto och föl ska paras ihop. Då behövs snabba lösningar och detta kan vara ett smidigt sätt.

    Artikeln har tidigare publicerats i Avelsextra 2013

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden