Veterinärt
9 juni 2015 08:48

Fem vanliga diagnoser – så kan du undvika dem

Det går att undvika några av de fem vanligaste diagnoserna bland hästar, som hälta och kolik. Så gör du för att förebygga.

Fem vanliga diagnoser – så kan du undvika dem
Genom att rida på olika sorters underlag går det att förebygga hälta. Foto: Roland Thunholm

Pressmeddelande från Agria:

Hälta, kolik och traumatiska sårskador är tillsammans med fång och hovböld de fem vanligaste anmälningarna till försäkringsbolagen. Karl-Henrik Heimdahl, Agrias hästveterinär, ger dig tips och råd om hur du kan förebygga dessa.

1. Hälta
Hälta kan uppkomma av många olika anledningar, men som hästägare kan du göra en hel del för att undvika problem. Att rida hästen på rätt sätt är avgörande för att den ska bli hållbar. Den ska ridas i balans, korrekt form och tempo. En vanlig arbetsvecka ska täcka in konditions-, teknik- och styrketräning samt smidighet.
Varierat ridunderlag på ridbanan eller i skog och mark bygger en starkare häst. Regelbundna besök av en duktig hovslagare som kan sko hästen optimalt utifrån hur hovar och benställning ser ut är också viktigt.

2. Kolik
Kolik är ett samlingsbegrepp för smärtsamma tillstånd i mag- eller tarmsystemet hos hästen. Grunden för att undvika kolik är att vara noga med regelbundna utfodringsrutiner, ge hästen foder av god hygienisk kvalitet och alltid erbjuda tillgång till rent vatten. Ge hästen en chans att vänja sig successivt vid nytt foder. Sandkolik kan drabba hästar som går på hårt avbetade sandjordsarbeten. Sanden lägger sig i tarmarna och ger så småningom upphov till varierande grader av kolik. Går att förebygga genom att regelbundet utfodra med loppfrön.

3. Traumatiska sårskador
Se över hästen närmiljö i stallet, i hagen och ridhuset och säkra att inga vassa kanter, utstående föremål eller hala underlag är i vägen. Se till att dörrar är vända åt rätt håll så de inte riskerar att klämma hästen eller att ett hårt dörrhantag som fastnar i hästens sida. Håll stallgolvet rent från prylar. Även i mötet med nya hästkamrater kan sparkar och bett orsaka sårskador, introducera hästarna försiktigt och under kontrollerade former.

4. Fång
Stora mängder kraftfoder eller att hästen släpps på ett kraftigt grönbete är ofta början på fång. Vänj hästen successivt vid bete och foderbyten. Och glöm inte att minska kraftfodergivan under viloperioder. Långvarigt halta hästar kan drabbas av belastningsfång på det friska benet. Normalt skiftar en häst vikt mellan benen för att blodcirkulationen i hovarna ska fungera. Rådgör med veterinär om behandling. En annan orsak till fång är att ett sto inte släpper efterbörden normalt efter en förlossning. Den ligger kvar och släpper ut bakterier och gifter som påverkar cirkulationen i hovarna. Om inte stoet släpper sin efterbörd inom 4 timmar, kontakta veterinär.

5. Hovböld
Hovböld orsakas ofta av att hästen trampat på en vass sten eller ett annat hårt föremål och får en blödning. Som hästägare kan du förebygga hovbölder genom att undvika arbete på olämpligt underlag, lägg en heltäckande sula på känsliga hästar och släpp inte ut nedverkade hästar på bete barfota.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden