Veterinärt
25 juni 2015 08:52
Ridsportplus

Så undviker du spruckna hovar

Sommartid kan vara rena döden för lättspruckna hovar. Skorna ryker och hovarna flisar sönder så fort torkan slår till. Så här kan du motverka problemet.

Så undviker du spruckna hovar
På sommaren är det lätt att hovarna spricker. Men det går att motverka.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästen går på bete och semestern närmar sig. Men för många hästägare innebär sommaren inte bara avkoppling och mysiga skogsturer med hästen. Tappskor och spruckna hovar kommer som ett brev på posten och är tyvärr något man får tampas med under en längre period. Hovar som spricker i sömhålen kan snabbt innebära att några nya skor inte stannar på plats och det tar lång tid innan hoven är helt återställd.

    Torra hovar beror i regel på att det är för torrt i marken och att hovarna inte får den fukt de behöver. Det finns tyvärr inget dundermedel att ta till för att kringgå problemet men med förebyggande åtgärder kan problemet minskas. Eftersom det är fukt hoven saknar när den spricker kan du börja i den änden. Träna din häst till att kunna stå med hovarna i vattenbaljor när du pysslar om den inför en ridtur. Runda mineralbaljor som är tomma har lagom höga kanter och tippar inte lika lätt som en vanlig hink om hästen rör sig. Fyll vatten upp till kronranden och låt hästen stå i vattnet så länge som möjligt. Att bara spola vatten på hoven har inte samma effekt då det mesta vattnet hamnar på utsidan av hoven och inte under hoven.

    Boots tillverkade i filtmaterial kan ge också ge bra effekt. Blöt ner filten ordentligt och fäst bootsen över hoven på hästen. Eftersom materialet är blött och tar lång tid på sig att torka får hoven fukt under en längre tid. Du kan enkelt spola benen på hästen när den har bootsen på sig och på så vis blöta ner bootsen igen för längre effekt.
    Om du inte ska rida din häst på några veckor kan det vara lämpligt att ta av skorna helt – förutsatt att hästen inte blir väldigt ömfotad. Hovarna hinner återhämta sig och med regelbunden raspning av en hovslagare håller sig hovarna fin på betet. Eftersom skorna är avplockade får du inte heller problem med tappskor och trasiga hovväggar. Under sommaren växer hovarna fortare än på vintern så tätare sko- eller verkningsintervaller är att föredra.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden