Veterinärt
23 februari 2016 12:51

SLU satsar på rörelselaboratorium

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har genom en satsning på drygt fem miljoner kronor tagit ett steg närmare ett unikt laboratorium, där man ska undersöka hästars rörelser.

SLU satsar på rörelselaboratorium
Hästens rörelser registreras via höghastighetskameror i löpargången.

Rörelselaboratoriet är till för forskning och kliniska undersökningar av djur – i första hand hästar, men även hundar och lantbruksdjur – där man med ny teknik ska mäta djurens rörelser.

Det är SLU:s ledning som anslagit 5,1 miljoner kronor till världsledande forskning, pengar som går till att bygga upp första etappen av SLU Animal Locomotion Laboratory (AniLocolab). Lars Roepstorff, som är professor i husdjurens funktionella anatomi, är ansvarig för utvecklingen av AniLocolab.
– Det är fantastiskt att vi har fått detta anslag och därmed kan sätta igång uppbyggnaden av en verksamhet som kommer att kunna resultera i bra forskning och dessutom bli ett viktigt hjälpmedel vid bland annat hältutredningar av häst. Utrustningen som vi använder ställer inga diagnoser, men den ger oss bättre glasögon, säger han i ett pressmeddelande.

– Vi vill kunna erbjuda tävlingsryttare att kontrollera sina hästar genom ett särskilt protokoll där hästarna rids inom respektive disciplin samtidigt som vi mäter deras rörelser. För tränare och ryttare är det viktigt att få svar på om hästens träning är anpassad efter individens förmåga. Det ger också möjlighet att på ett objektivt sätt följa hästens utveckling och hur den svarar på träning. Tekniken kan fånga upp små asymmetrier i hästens rörelsemönster såväl rakt fram som på volt, som knappt är möjliga att se med blotta ögat, fortsätter Roepstorff.

Läs mer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden