Veterinärt
9 juni 2016 12:05
Ridsportplus

Är nervsnittning tillåtet?

Görs nervsnittning verkligen fortfarande och i så fall varför? ńr det tillåtet i Sverige? Det undrar signaturen "Upprörd" och får svar i Ridsports veterinärspalt av veterinär Charlie Lindberg.

Är nervsnittning tillåtet?
Två ungerska hästar var dopade vid världscuptävlingar. Nu frias de båda hästarnas ryttare. Foto: Arkivbild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ja, det är tillåtet att göra nervsnittning, men det görs mycket sällan. Det är en åtgärd som innebär att hästen för alltid utestängs från tävling, då det klassas som dopning.

    Ett exempel när nervsnittning kan vara motiverat är om det gäller ett mycket värdefullt sto med låg kronisk hälta, som man vill använda i avel.

    På 1970-talet var nervsnittning ganska vanligt, framför allt av den stora nerv som går ner på båda sidorna om kotorna. Det var en åtgärd som gjordes vid långvariga låga hältor och ingreppet utfördes på sövd häst.

    Det finns även kemisk nervsnittning, då ett starkt bedövande ämne sprutas runt nerven så att nervimpulserna försvinner.

    Nervsnittning görs dock mycket sällan, på grund av de negativa konsekvenserna. Den stora nackdelen är att hästen måste skötas minutiöst efteråt, eftersom den inte känner trampskador, spiktramp och liknande utan kan få kraftiga infektioner utan att visa hälta.

    Det är heller inte helt ovanligt att hela hornkapseln faller av efter en tid, sedan cirkulationen sviktat. Efter några år kommer känseln tillbaka, när nervtrådarna har hittat varandra igen.

    Det lär finnas mindre nogräknade hästägare/ryttare som låter utföra detta på tävlingshästar, trots att det är förbjudet att tävla dem efteråt. Det är svårt att upptäcka eftersom hästarna tränas att lyfta benet normalt vid palpation, fast de inte har någon känsel. Vid misstanke om detta kan området ultraljudsundersökas, då kommer man förmodligen att kunna se ärr efter ingreppet.

    Om en häst genomgår en sådan här behandling ska det skrivas in i hästpasset, då det på livstid diskvalificerar från tävling.

    /Charlie Lindberg, veterinär konsult/försäkringsveterinär, Agria

    Den här artikeln är tidigare publicerad i Ridsport nummer 8 2016.

    Har du också veterinära frågor som du vill få svar på? Mejla redaktionen@tidningenridsport.se.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden