Veterinärt
2 juni 2016 18:17
Ridsportplus

Fejkad fölning vände sorg till lycka

Fölet Leon af Backåsas mamma dog plötsligt när han var en vecka gammal. Med hjälp av en simulerad fölning lyckades veterinären få 23-åriga stoet Landlady att adoptera honom.

Fejkad fölning vände sorg till lycka
Dagen efter "förlossningen" tog Cilla Alsheden och Kajsa Martinsson, som förevigade ögonblicket, ut Leon och hans nya mamma Landlady på promenad för att se om han följde efter henne. Och visst gjorde han det.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En vecka efter att 15-åriga stoet Querida (e Quite Easy) hade fölat hittade ägaren Kajsa Martinsson henne död i boxen. Förlossningen hade varit okomplicerad och vid midnatt hade allt sett ut som vanligt genom webbkameran. Men på morgonen låg hon alltså död i boxen med fölet Leon af Backåsa (e L’acteur) bredvid sig.

    – Det var en chockartad upplevelse. Något måste ha brustit så hon dött direkt för boxen var i orört skick. När vi hittade henne diade fölet fortfarande på henne trots att hon var död, berättar Kajsa.

    Ringde vän i nöden
    Hon ringde direkt till sin vanliga vän i nöden, seminstationen Stall Hägg och Alsheden. De tipsade henne om en gårdsbutik i närheten som säljer mjölkersättning och om att hon kunde prova att släppa ihop fölungen med 23-åriga sto Landlady (e Faust Z, äg Cathrine Norström). Landlady hade precis separerats från sin åring så hon hade fortfarande lite mjölk kvar i juvret eftersom han hade gått och småsmuttat fram till de skildes åt.

    – Landlady är ett sådant där sto som älskar alla föl så det var värt att prova, säger Kajsa.

    Men den här gången var Landlady inte alls med på noterna. Hon visade tydligt, trots brems och lugnande, att hon absolut inte var intresserad av att adoptera Leon. Så försöket fick avbrytas och Leon af Backåsa fick i stället matas med nappflaska.

    – Fast den ville han inte dricka ur så vi fick tvinga i honom lite grann. Men när vi kom med en spann drack han först vatten och sedan även mjölk ur den. Han hade tydligen hunnit se att hans mamma drack ur spann, säger Kajsa.

    Läst om metod
    Även om det akuta matproblemet var löst ville hon ändå hitta en ny mamma till Leon. Så hon ringde till veterinär Susanna Halldén. Själv hade Kajsa läst i Ridsport om en metod att simulera en fölning med hjälp av hormoner som kan göra motvilliga ston villiga att adoptera moderslösa föl. Det visade sig att även Susanna Halldén kände till metoden. Bland annat genom att hon sett den på ett stuteri i Belgien där tillvägagångssättet är vanligare.

    Tillsammans bestämde de sig för att pröva. Susanna tog reda på exakt vad som gällde, hur blandningen av hormoner ska se ut, i vilken ordning de ska ges och vad som ska ske däremellan.

    – Querida dog under söndagsnatten och på måndagskvällen hade vi fått ihop allt vi behövde för att genomföra en simulerad fölning, berättar Kajsa.

    Med hormonblandningens hjälp gick Landlady mentalt, och delvis fysiskt, igenom en ”nästan riktig” fölning.

    – Hon svettades kopiöst och krystade, fast utan att ligga ner, berättar Kajsa.

    Ett mirakel
    Svetten dränkte de in Leon i och när den fejkade fölning var över släppte de in honom i boxen. Den här gången accepterade Landlady honom direkt som vore han hennes egen.

    – Det var ett mirakel. Hon gnäggade så där som ston gör till sina nyfödda föl och slickade honom och lät honom dia. För henne var han hennes nyfödda fölunge, säger Kajsa.

    Lyckosagan har fortsatt sedan dess. Leon af Backåsa är nu snart tre veckor gammal och upplevs som väldigt försigkommen av sin mycket beskyddande adoptivmor. För henne är han ju en dryg vecka yngre än vad han verkligen är.

    – I början betedde hon sig verkligen som ett nyfölat sto. Om folk kom gåendes på gräsmattan utanför stallet blev hon upprörd över att de kom och störde. Och nu är hon uppjagad över att han redan är intresserad av vår andra fölunge. Det tycker hon att han är för ung för, säger Kajsa och skrattar.

    Tror det knappt
    Själv kan hon inte riktigt fatta att försöket fungerade.

    – När jag läste om det i Ridsport tänkte jag ”Yeah, sure” men det är ju helt fantastiskt. Att man inte har vetat det här förut. Jag önskar jag hade känt till det i fjol när mitt sto förlorade sitt föl.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden