Veterinärt
8 juni 2016 09:30
Ridsportplus

Noggrann journal viktig för rätt vård

Sjukdomsberättelsen, anamnesen, är tillsammans med en ingående undersökning av hästen grunden för all behandling. Oavsett om en häst ska undersökas på klinik eller om veterinären gör hembesök är det bra om ägaren förbereder sig på de frågor som kommer att ställas.

Noggrann journal viktig för rätt vård
Antingen hästen undersöks hemma eller på klinik är det viktigt att hästägaren har förberett sig på frågor kring sjukdomens/skadans uppkomst. LottaPictures AB

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Redan inför telefonsamtalet med veterinären är det bra att ha en minneslapp med det viktigaste som har hänt. Framför allt vid akuta skador är det lämpligt att skriva ner hela händelseförloppet så snart som möjligt. Det är lätt att minnas fel eller trassla till förklaringen kring hur allt gick till och glömma sådant som kan vara viktigt för att bedöma skadan.

    Såväl internet som andra hästägare i stallet kan även påverka hästägaren undermedvetet så att denne tror sig ha hittat rätt diagnos. Då är det lätt att tappa fokus på vad som egentligen hänt och inte ta med allt i berättelsen.

    Stäm av amnnesen
    Beroende på skadan/sjukdomen kan veterinären behöva olika uppgifter. Vanliga frågor är vad hästen har ätit, om den har druckit normalt, kroppstemperatur, puls och hur länge problemen har funnits. Vid spiktramp och andra sticksår är det extra viktigt att försöka ta reda på vad som har orsakat skadan och hur långt föremålet är.

    En noggrann sjukdomsberättelse ger grunden för diagnos och behandling även vid uppföljande undersökningar. Efter genomgången är det därför lämpligt att veterinären stämmer av anamnesen med hästägaren, så att denna är säker på att allt är rätt uppfattat. En korrekt journal underlättar om det uppstår komplikationer och hästen förs till klinik/djursjukhus utan remiss.

    Utöver anamnesen är en noggrann klinisk undersökning av hästen – då den känns igenom efter ett visst system – de viktigaste hörnstenarna i fortsatt behandling.

    Mobila veterinärer
    Förutom många privatpraktiserande veterinärer erbjuder både kliniker och djursjukhus ambulerande verksamhet. Det har åter blivit vanligt att veterinären kommer till stallet och denne kan dessutom utföra mer avancerad sjukvård än tidigare. Såväl röntgen som annan utrustning finns i mobila varianter och det går att göra hältutredning och annat på plats.

    En fördel med att veterinären kommer till stallet är att denne samtidigt ser den miljö som hästen lever i, vilket gör att vissa problem kan få sin förklaring direkt. Återkommande kolik och andra mag-tarmstörningar kan ibland visa sig bero på att hästen får för lite grovfoder genom att den står på spån och endast får noggrant uppvägda portioner av hö/hösilage och ingen halm att äta utöver det.

    Tänk på:
    Eftersom hästars normalvärden kan variera mellan individer är det viktigt att känna till dem för varje häst. Vid sjukdom kan veterinären sätta in värdena i sitt rätta perspektiv.

    Se till att hästens normala värden vad gäller temp, puls och andning finns noterade i stallet så att de är lätta att hitta om något händer och veterinär måste tillkallas.

    Ha gärna en medhjälpare till hands; det kan behövas flera händer när en häst ska undersökas och behandlas.

    Ha hästpasset, och gärna en kopia på försäkringsbrevet, tillgängliga.

    Artikeln är tidigare publicerad i Ridsport nummer 8 2016.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden