Veterinärt
27 juli 2016 09:50
Ridsportplus

Samma träckprov gav olika resultat

Under vår och försommar är det högtryck på parasitlaboratorierna – mängder av träckprov ska analyseras. Frågan är vad som egentligen kan utläsas av proven, och om labben skiljer sig åt.

Samma träckprov gav olika resultat
Ridsport skickade in träckprov från samma hästar till alla tre provtagningslabben som förekommer i artikeln. Lotta Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I Sverige finns tre laboratorier som analyserar träckprov: SVA, Vidilab och Equippo. Djursjukhus och kliniker utför också kontroll av maskförekomst, i regel i samband med att en häst har problem av något slag. Men här tittar vi enbart på förebyggande träckprov.

    Utöver grundanalyser finns mer specifika sådana för att påvisa stor blodmask (kräver odling) eller bandmask (särskild analysmetod eller blodprov).

    Vid två tillfällen, för fem år sedan och nu i våras, har Ridsport skickat in träckprov från två hästar till de tre labben för att jämföra resultatet. Vid båda tillfällena har SVA och Vidilab haft snarlika antal epg (egg per gram), medan Equippo har legat på något lägre siffror.

    Stor skillnad för fem år sedan
    Vid testet för fem år sedan skiljde det mycket mellan resultaten. Denna gång var det inte så stor skillnad. En vuxen häst hade 0 epg hos alla, medan unghästen hade 750 respektive 850 epg för blodmask hos SVA respektive Vidilab och 500 epg för blodmask hos Equippo. De två första värdena visar på mycket maskägg, medan det lägre är precis på gränsen mellan låg och hög förekomst.

    Anneli Blocher, biomedicinsk analytiker och en av de ansvariga på Equippo, förklarar:
    – Det går inte att jämföra olika laboratoriers resultat rakt av. McMaster, som vi alla använder, är en grov metod och det kan skilja sig i resultat.

    Viktigt se förändringar
    – Det som är viktigt är att följa en häst över tid och se om den ligger jämnt eller ej i mask­förekomst. Värden som plötsligt skjuter i höjden behöver inte bara säga att hästen går på hårt smittade marker, utan kan också visa att den är dålig av andra anledningar.

    – Skulle den vara svårt skadad av till exempel stora blodmaskar kan den bli nedsatt, få sämre försvar och därmed mer mask. Är den nedsatt av andra anledningar kanske den i stället mår sämre av en avmaskning.

    – Fånghästar verkar ibland reagera på avmaskningarna, så då kanske hästen mår bättre av att gå med lite högre värden än den annars skulle gjort  i stället för att avmaskas, under förutsättning att den inte är smittad med stor blodmask.

    – Hästarna bygger med tiden upp en egen immunitet mot mask. Unga hästar har därför ofta ett sämre försvar, liksom hästar i hög ålder kan få sänkt immunitet mot mask. När man gjort ett antal prover ser man hur bra försvar hästen har själv.

    Ackreditering gör test dyra
    Träckproven är drygt hundralappen dyrare hos SVA och Vidilab. Ett skäl kan vara att dessa laboratorier är ackrediterade. Ackreditering av veterinärmedicinska laboratorier är frivillig och handhas av Swedac.

    Ackrediteringen säkerställer att de prover som lämnas hanteras och granskas på ett kvalitetssäkrat och kontrollerat sätt, vilket många laboratorier vill kunna visa i sin marknadsföring.

    – Ackreditering kan också vara ett krav i upphandlingar, säger Åsa Kultje på Swedac.

    – Vi och SVA lägger ner hundratusentals kronor på denna kvalitetssäkring varje år och anser att det är en nödvändighet för att kunna garantera kunden säkra svar, säger Bitte Ljungström, laboratoriechef på Vidilab. Ackrediteringsprocessen som ständigt pågår gör att alla på labbet får ett kvalitetstänk.

    Equippo är ännu inte ackrediterat.
    – Det handlar om ett stort jobb och stora kostnader, men arbetet är påbörjat, säger Anneli Blocher.
    – Vi ingår i ett ringtest där olika labb i Europa jämför sina resultat med varandra.

    Som framgår av den här artikeln är detta med träckprovsresultat inte alldeles enkelt att hantera. Se till att du utnyttjar den veterinära rådgivning som labben erbjuder, för att det ska bli så rätt som möjligt.

    Mer om hur proven ska skickas in och tolkas resultaten:

    • Proven ska helst skickas måndag eller tisdag för att labben säkert ska hinna med analysen under veckan och för att postgången kan ta två dagar. Om provet skulle bli liggande över helgen går det inte att använda.

    • Priserna avser de mest basala analyserna enligt McMaster­metoden och de Ridsport använde för att kunna jämföra rättvist. Alla labb erbjuder fler analyser och olika paketpris.

    • Alla labben svarar via e-post samma dag som provet kommit in.

    • Steg två efter att ha skickat in träckprovet är att tolka resultatet.  

    Eva Osterman-Lind, chef för parasito­logen på SVA, förklarar:
    – Det viktiga är att bedöma på vilken nivå äggutskiljningen ligger. Om det är lite, mycket eller mitt emellan. Om vi håller oss till äggräkning med McMaster lämpar sig metoden för att bedöma:
    1) Nivån av blodmask- och spolmaskägg som sprids i hagarna och om man bör avmaska.
    2) Om parasitkontrollen/rutinerna på aktuell gård fungerar.
    3 Effekten av avmaskning.

    • McMaster visar inte hur stor den totala parasitbördan är eller om en häst lider av parasiter. Kopplingen mellan epg och totala maskbördan är svag.

    • Provtagningen är en del i gårdens parasitbekämpningsprogram och i första hand en övervakning av vuxna friska hästar för att hitta de individer som behöver avmaskas för att minska smittan ute på betet. Enstaka prover säger bara om hästen behöver avmaskas i  dag – flera prover över tid (år) visar var den egna hästen har sitt normalläge.

    • Träckprov är för närvarande den enda metoden för att påvisa allmän förekomst av maskägg hos häst. Det pågår forskning kring salivprov, men det är inget som finns på marknaden än.

    Fakta om innehåll och kostnad:

    Vidilab
    Lådan Kollamasken kan köpas från apotek, foderföretag, ridsportbutiker och företagets webbutik. Porto ingår. Koll av blod-, spol-, föl- och springmask.
    Pris vid Ridsports jämförelse: 299–370 kronor/häst.

    Equippo
    Här beställer och betalar du via nätet för provtagning för en till nio hästar och får provtagnings­kitet hemsänt. Porto ingår. Koll av blod-, spol- och fölmask.
    Pris vid Ridsports jämförelse: 209 kronor/häst.

    SVA
    Har inget färdigt kit utan hästägaren samlar träckbollarna i dubbla plastpåsar, lägger i vadderat kuvert och skickar. Följesedel trycks ut från nätet. Betalning via faktura. Koll av blod-, spol, föl- och springmask.
    Pris vid Ridsports jämförelse: 366 kronor/häst plus porto och kuvert.

    Artikeln är tidigare publicerad i Ridsport nummer 11 2016.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden