Veterinärt
20 juni 2017 10:55
Ridsportplus

Torr sommar kan irritera hästen

Torrt väder ger extra mycket damm, pollen och frön i luften, som kan irritera hästen på olika vis. Föl kan drabbas av en speciell form av lunginflammation i  torra hagar.

Torr sommar kan irritera hästen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Känslighet mot rykande ridbanor, torra hagar och luft mättad med småpartiklar kan ge flera symtom hos hästarna.

    Det vanligaste är torrhosta utan feber eller snuva. Hästar med sådan sporadisk hosta kan fortsätta ridas, men försök att vattna banorna före ridning, så att dammet binds.

    Hostande hästar kan få hjälp
    Många tillfälligt hostande hästar kan få hjälp av att man puffar in cellulosapulver i näsborren. Då bildas en gel som blir en skyddande barriär för slemhinnan.

    Vissa hästar visar sin irritation mot luftpartiklar genom att ofta stanna och skrubba huvudet mot frambenet eller dra nosen utefter marken. Andra fnyser ofta och en del skakar på huvudet mycket mer frekvent än normalt. Ett nosnät brukar vara till god hjälp för dessa hästar.

    Nässelutslag är en allergisk reaktion
    En annan form av allergisk reaktion är urtikaria, nässelutslag. Från ena dagen till den andra blir hästens kropp full av små knottror, förhöjningar i huden. De kan bero på insektsbett, överkänslighet mot flugsprej eller att hästen ätit någon olämplig växt eller rullat sig i den. Vissa hästar reagerar på detta sätt mot spån och medicin.

    Oftast är hästen oberörd, men klåda kan förekomma. I regel försvinner utslagen inom ett par dygn. Försök hitta orsaken till nässelutslagen, så att inte hästen utsätts för dem igen.

    I svåra fall, till exempel om hästen svullnar runt munnen, kan kortison och/eller antihistamin behövas.

    Bakterie ger hosta
    Föl i åldern en till fyra månader som plötsligt börjar hosta på ett torrt och skrällande vis, kan ha drabbats av smittsam lunginflammation. Den orsakas av bakterien Rhodococcus equi som finns i jord-
    en och i hästarnas avföring. Den sprids genom luftvägarna och munnen, och risken för smitta är speciellt stor när det är torrt och dammigt.

    De inledande symtomen är i regel enbart hosta på i övrigt pigga föl. En del hostar inte till en början, utan får enbart hög feber. Det enda som är ovanligt med dem är att de är lite hängiga och inte diar som tidigare.

    Tempa fölet vid misstanke
    Stonas juver är alltid en viktig indikator på hur fölet mår och diar, kontrollera ofta! Tempa fölet direkt vid misstanke om sjukdom. På bara ett par dagar kan sjuk-domen utvecklas till lunginflammation med apelsinstora bölder i lungorna, vilket ger en rosslande andning. Dödligheten är hög hos obehandlade föl. Kontakta snabbt veterinär, så snart fölet hostar eller har feber. De föl som kommer under behandling i tid blir oftast helt återställda.

    Skydda ögon och mule
    Flugor och solsken kan ställa till det för hästarna under sommaren.

    Flugor kan bli ett irritationsmoment för hästarnas ögon, framför allt på de hästar som har gles pannlugg. Hjälp hästen genom att sätta på en flugmask, flyveil eller liknande som skydd. Kontrollera och rengör flugutrustningen ofta, så att den inte blir hård och stel av tårsekret eller skräp.

    Hästar med rosa mule kan bli irriterade av sol i kombination med gräs och få reaktioner i form av krustor, småsår och blåsor. Smörj utsatta delar med särskild solsalva för häst.

    Artikeln är tidigare publicerad i Ridsport nummer 12 2016.

    Fakta

    Apotekarens bästa sommartips

    Birgitta Molin, receptarie och specialist på djurläkemedel på apotek Trollet i Trollhättan, har bra koll på vad hästägare brukar behöva under sommaren: • Medel mot knott, flugor och fästingar. Centaura kan användas både på människa och häst. • Horsol är effektivt på hästar som är känsliga för sommareksem. Vid första tecken på torr hud och klåda bör denna flytande lösning baddas på. • Hästar med känslig hud som kan få blåsor av solen kan ha nytta av Solosun, som har solfaktor 10. • Fermactiv är ett nytt probiotikum för hästar med känslig mage och som är lättstressade vid transport, miljöombyte och liknande. • L-Mesitran är en sårsalva baserad på medicinsk honung. Den finns även i gelform, vilken har 0 timmars karens. Sårsalvan har 96 timmars karens.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden